Stephen Hawking podprl evtanazijo

»Živalim ne pustimo, da trpijo, zakaj bi ljudem?«

Objavljeno
18. september 2013 19.57
London Paralympics Opening Ceremony
Ti. K., Delo.si, STA
Ti. K., Delo.si, STA
London - Eden vodilnih svetovnih teorijskih fizikov, britanski znanstvenik Stephen Hawking, je javno podprl možnost evtanazije za ljudi, ki so neozdravljivo bolni. "Živalim ne pustimo, da trpijo, zakaj bi ljudem?" se je vprašal v pogovoru za britansko televizijo BBC.

Hawking, ki ima amiotrofično lateralno sklerozo (ALS), bolezen gibalnih nevronov, zaradi katere je skoraj povsem hrom in govori s pomočjo naprave, se je izrekel za evtanazijo. A obstajati morajo varovalke, je opozoril.

Slavni fizik je izpostavil svoj primer, saj so ga nekoč zaradi pljučnice priklopili na aparate, ki so ga ohranjali pri življenju. Njegovi ženi so takrat dali možnost, da se odloči za odklop aparatov.

"Mislim, da bi tisti z neozdravljivimi boleznimi in v velikih bolečinah morali imeti pravico izbrati, da končajo svoje življenje, in tistih, ki bi jim pri tem pomagali, ne bi smeli preganjati," je dejal fizik.

"A obstajati morajo varovalke, da konkretna oseba resnično želi končati svoje življenje in da jih v to niso prisilili ali tega storili brez njihovega zavedanja ali privoljenja, kot bi bil primer pri meni," je dodal.

V preteklosti je bil sicer Hawking, kot spominja BBC, manj naklonjen možnosti evtanazije. "Dokler je življenje, je tudi upanje," je tako dejal nekoč.