Tretja žrtev na Hrvaškem

Nova gripa je na Hrvaškem terjala še tretje življenje, in sicer 62-letnega moškega, ki je preminil v bolnišnici v Zagrebu. V Srbiji pa so že uradno razglasili epidemijo nove gripe.

Objavljeno
11. november 2009 16.20
Ma. J.
Ma. J.
Beograd - Hrvaški minister za zdravje Darko Milinović je v Dnevniku na HTV dejal, da je nova gripa terjala še tretje življenje, in sicer 62-letnega moškega, ki je preminil v bolnišnico v Zagrebu in je bolehal za diabetesom. Doslej so na Hrvaškem zaradi nove gripe umrli trije, tudi 61-letni Splitčan in triletna deklica, ki je zbolela še za levkemijo.

Milinović je tudi dejal, da so od včeraj po državi razposlali 100 tisoč doz zdravila, ki zadostuje za približno 2500 obolelih. Minister je ocenil, da na Hrvaškem ni potrebe po razglasitvi epidemije.

Srbija razglasila epidemijo nove gripe

Medtem je srbsko ministrstvo za zdravje na območju Srbije uradno razglasilo epidemijo nove gripe in odredilo nekatere ukrepe, s katerimi želijo preprečiti širjenje bolezni v ostale balkanske države.

Uradna razglasitev epidemije sicer pomeni uvedbo izrednega epidemiološkega nadzora, prepoved obiskovanja bolnikov in prepoved zbiranja na javnih mestih, kar pomeni, da bodo zaprte ostale tudi šole in vrtci.

Med ukrepi za zajezitev epidemije pa je ministrstvo napovedalo izredno cepljenje, pri čemer bodo imele prednost bolj izpostavljene skupine, kot so zdravstveni delavci, otroci, nosečnice, starejši in kronični bolniki.

V Srbiji so sicer do sedaj uradno potrdili 258 primerov nove gripe, zaradi posledic okužbe pa je umrlo sedem ljudi.