Tretjina Evropejcev trpi zaradi duševnih motenj

Najpogostejši razlogi za prvi obisk zdravnika so anksiozne in stresne motnje, sledijo depresivne motnje in shizofrenija.

Objavljeno
10. oktober 2014 12.44
Šoštanj 25. julij 2013
S. M., Delo.si, STA
S. M., Delo.si, STA
Tema letošnjega svetovnega dneva duševnega zdravja je Živeti s shizofrenijo. V Sloveniji pa so jo razširili na Živeti z duševno motnjo in vsakodnevnimi izzivi. Po ocenah iz leta 2011 vsako leto več kot tretjina oziroma okoli 164 milijonov Evropejcev trpi zaradi različnih duševnih motenj, poroča STA.

Z razširitvijo teme želijo na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje (NIJZ) poudariti tako skrb za ljudi z duševnimi motnjami − tudi s shizofrenijo − in njihove svojce kot tudi skrb za dobro počutje slehernega posameznika in njegovo spoprijemanje z vsakodnevnimi težavami.

Na prvem mestu je depresija

V svetu duševne in vedenjske motnje predstavljajo slabo desetino (7,4 odstotka) bremena bolezni. Med njimi je na prvem mestu depresija, sledi tesnobnost (anksioznost), motnje zaradi zlorabe drog, alkohola in shizofrenija, pojasnjuje Helena Jeriček Klanšček z NIJZ.

Ljudje z duševnimi motnjami so ranljiva skupina, pogosto marginalizirana, stigmatizirana, diskriminirana in izključena iz polne participacije v družbi. Čeprav je shizofrenija resna motnja, je pogosto spregledana in nerazumljena kot tudi druge duševne motnje. Po ocenah Svetovne zdravstvene organizacije se z njo spopada vsaj 26 milijonov ljudi.

Pojavnost duševnih motenj v Sloveniji stroka ocenjuje iz podatkov iskanja pomoči v zdravstvenem sistemu. Najpogostejši razlogi za prve obiske primarne in sekundarne zdravstvene mreže so anksiozne in stresne motnje, sledijo depresivne motnje in shizofrenija, ki je tudi najpogostejši razlog za obravnave v psihiatričnih bolnišnicah.

NIJZ je pripravil izobraževalne delavnice z naslovom Moč druženja in prijateljstva, ki bodo letos jeseni potekale v izbranih lokalnih skupnostih vseh slovenskih regij. Njihov cilj je, da ljudje prepoznajo različne dejavnike, ki vplivajo na zdravje, da se še bolj povežejo med seboj in spoznajo pomen socialne mreže za pozitivno duševno zdravje.

S predsodki v koš!

Društvo študentov psihologije Slovenije bo danes v sodelovanju z društvom Ozara Slovenija na ljubljanskem Prešernovem trgu predstavilo problematiko shizofrenije na različnih področjih. Slovensko združenje za duševno zdravje Šent pa je za letošnji svetovni dan napovedalo akcijo z naslovom S predsodki v koš!, ki bo potekala po Šentovih enotah.

Akcija bo simbolično spodbujala razbijanje predsodkov do duševne bolezni, posebej shizofrenije. Z metanjem žoge v koš bodo namreč udeleženci simbolično metali v koš predsodke ter ustvarjali bolj odprto in prijaznejšo družbo za vse, tudi za osebe, ki so zaradi svoje bolezni velikokrat označene in socialno izolirane.

Delili bodo tudi zelene pentlje in informativne letake z miti in dejstvi o shizofreniji in drugih duševnih boleznih. V Šentovem dnevnem centru v Ljubljani bodo pripravili okroglo mizo o shizofreniji, še piše STA.