Tudi letos brezplačni zobozdravstveni pregledi

Akcija Pravočasni pregled ustne votline vam lahko reši življenje se po treh letih vrača.

Objavljeno
05. januar 2017 14.50
Diana Zajec
Diana Zajec
Slovenski zobozdravniki bodo letos znova izvedli projekt Pravočasni pregled ustne votline vam lahko reši življenje, ki ga odbor za zobozdravstvo zdravniške zbornice pripravlja v sodelovanju s kliničnim oddelkom za maksilofacialno in oralno kirurgijo ljubljanskega UKC in centrom za ustne bolezni in parodontologijo stomatološke klinike.

To nacionalno akcijo so prvič izvedli leta 2014; takrat je v projektu sodelovalo več kot 250 zobozdravnikov, ki so izvedli približno dva tisoč brezplačnih preventivnih pregledov ustne votline. Pred tremi leti so v sklopu akcije 125 pacientov morali napotiti k specialistu, pri štirih so odkrili zgodnje maligne spremembe in jih nemudoma operirali.

Znano je, kako pomembna za splošno zdravje in počutje je skrb za zdravje ustne votline, ki pa, sodeč po statistiki, vse prepogosto ostane pozabljena in zanemarjena. Rak ustne votline je pri nas po pojavnosti na osmem mestu, vsako leto to diagnozo postavijo približno 250 ljudem, kar 80 odstotkov tega raka pa odkrijejo prav zobozdravniki.

Vodja projekta dr. Diana Terlević Dabić zato spodbuja k udeležbi v akciji, ki se bo začela maja: »Naše glavno sporočilo je, da skrb za ustno zdravje ni enkraten dogodek – nujni so redni zobozdravstveni pregledi.«