V Zgornjem Kašlju bolnih 90 učencev

Na sonovni šoli Zgornji Kašelj, podružnični šoli Osnovne šole Polje v Ljubljani, je iz šole izostalo 90 učencev in šest učiteljev. Verjetno veliko otrok ni prišlo v šolo iz preventivnih razlogov.

Objavljeno
10. november 2009 11.17
Ti. K./Ka.Ž./STA
Ti. K./Ka.Ž./STA
Ljubljana - Inštitut za varovanje zdravja RS, ki preverja morebitno obolevnost za novo gripo na posameznih šolah, je potrdil primer nove gripe na šoli Zgornji Kašelj, podružnični šoli Osnovne šole Polje v Ljubljani. Doma je ostalo 90 učencev in šest učiteljev, je povedala pomočnica ravnateljice OŠ Polje Mateja Križan.

Križanova je dejala, da številni učenci niso prišli v šolo verjetno tudi samo iz preventivnih razlogov. V ponedeljek je bilo odstotnih 60 učencev, učiteljev pa prav tako kot danes šest.

 

Poudarila je še, da v vseh ostalih stavbah OŠ Polje niso zabeležili primerov nove gripe.

 

Po podatkih Ministrstva za šolstvo in šport se je pandemska gipa pojavila tudi na nekaterih drugih ljubljanskih šolah. Na OŠ Hinka Smrekarja v Ljubljani je odsotnih približno 35 odstotkov učencev in en učitelj, na OŠ Dob 17 odstotkov učencev, na OŠ Miška Kranjca pa je odsotnih približno 10 odstotkov učencev.


Urška Kaloper z Inštituta za varovanje zdravja je dejala, da preverjajo teste na tistih šolah, za katere so obveščeni, da bi se lahko pojavila okužba z novo gripo. Med temi šolami so tudi šole z območja Gorenjske, je pojasnila. Konkretnih imen šol ni želela povedati, prav tako pa tudi ni navedla števila šol, ki jih preverjajo.

 

"O konkretnih šolah ne bomo govorili, saj se bo verjetno v prihodnje nova gripa pojavljala na več šolah," je dejala Kaloperjeva.

 

Ministrstvo za zdravje je v ponedeljek sporočilo, da je na nekaterih šolah na ljubljanskem in gorenjskem območju zbolelo več otrok, ali gre za novo gripo, pa bodo povedali testi.

 

Na ministrstvu so poudarili, da razloga za paniko v tem trenutku ni. Za katere šole gre, bo več znanega v prihodnjih dneh, prav tako še niso zaključena testiranja, ali gre pri zbolelih otrocih sploh za okužbo s pandemsko gripo.

 

Čeprav je težko napovedovati, kako se bo bolezen širila, na ministrstvu v prihodnjih mesecih pričakujejo intenzivnejše kroženje virusa nove gripe, zato bo takšnih primerov po njihovem mnenju najverjetneje še več.