Več šolarjev s simptomi nove gripe

V šolah v ljubljanski in gorenjski regiji je zbolelih več otrok, so sporočili z ministrstva za zdravje. Ob tem pojasnjujejo, da okužba s pandemsko gripo še ni potrjena, in poudarjajo, da razloga za paniko ni.

Objavljeno
09. november 2009 16.07
Mo. B./STA
Mo. B./STA
Ljubljana -  V šolah v ljubljanski in gorenjski regiji je zbolelih več otrok, so sporočili z ministrstva za zdravje. Ob tem pojasnjujejo, da okužba s pandemsko gripo še ni potrjena, in poudarjajo, da razloga za paniko ni.

Kot pojasnjujejo na ministrstvu, z nekaterih šol poročajo o večjem številu obolelih, domnevno zaradi pandemske gripe. Poizvedovanja, za katere šole gre, in testiranje, ali gre za okužbo s pandemsko gripo, še potekajo. Kot navajajo, so zboleli učenci v domači oskrbi.

"Čeprav je težko napovedovati, kako se bo bolezen širila, pa se v prihodnjih mesecih pričakuje intenzivnejše kroženje virusa pandemske gripe. Zato bo takšnih primerov najverjetneje še več," pojasnjujejo na ministrstvu za zdravje.

Poudarjajo, da imajo šole in druge delovne organizacije navodila, kako ravnati v takšnem primeru, in tudi, kaj storiti, če opazijo znake bolezni pri svojih učencih, zaposlenih ali drugih sodelavcih.

Najučinkovitejša zaščita pred okužbo s pandemsko gripo je cepljenje, dodajajo v sporočilu za javnost. Ob tem navajajo, da je stroka ocenila, da je cepljenje primerno tudi za otroke nad šestim mesecem starosti.

Izpostavljajo priporočila o vzdrževanju ustrezne higiene: redno in temeljito umivanje rok oz. kašljanje ali kihanje v robček, ki ga po uporabi odvržemo v smeti, ali v zgornji del rokava. "Pomembno je, da zboleli ostanejo doma in po telefonu pokličejo svojega zdravnika, da okužbe ne širijo," še dodajajo na ministrstvu.

Po podatkih Inštituta za varovanje zdravja (IVZ) so v cepilnih centrih po Sloveniji v minulih dveh tednih porabili nekaj manj kot 7500 odmerkov cepiva proti pandemski gripi. Podatek je okviren, saj vseh poročil za zdaj še niso prejeli.

Prav tako na IVZ še nimajo zbranih podatkov, koliko oseb je bilo doslej hospitaliziranih zaradi zapletov z novo gripo. Podatki za zadnji teden v oktobru pa kažejo, da so slovenske bolnišnice na zdravljenje sprejele osem bolnikov. V Univerzitetnem kliničnem centru Ljubljana pa so danes navedli, da se pri njih na današnji dan zaradi nove gripe zdravijo štirje odrasli bolniki in nekaj otrok.

Miklavič pozval k cepljenju

Minister za zdravje Borut Miklavčič je danes v šempetrski bolnišnici uradno namenu predal nov CT aparat in digitalni mamograf za boljšo diagnostiko v bolnišnici. Ob tem je povedal, da je v Slovenijo danes prispela pošiljka še 28.000 doz cepiva proti novi gripi, zdravstveno osebje in prebivalstvo pa znova pozval, naj se cepijo proti novi gripi.

V zvezi z novo gripo je minister poudaril, da ima za razliko od sosednjih držav Slovenija dovolj cepiva in zdravil, pa tudi na morebitno pandemijo je dobro pripravljena. "Danes je prišla nova pošiljka še 28.000 doz, tako da je sedaj na razpolago približno 58.000 doz cepiva, ki ga bomo lahko porabili. Do konca leta ga bo stalno dovolj, zato pozivam prebivalstvo, da se gre cepit," je dejal minister.