Nova gripa terjala prvo smrtno žrtev pri nas

Ženska, ki so jo zaradi nove gripe zdravili na Kliniki za infekcijske bolezni in vročinska stanja Univerzitetnega kliničnega centra Ljubljana, je danes ob pol enih popoldne umrla zaradi posledic.

Objavljeno
03. november 2009 14.03
Klinični center
Ka. Ž./An.B.
Ka. Ž./An.B.
Ljubljana - Ženska, ki so jo zaradi nove gripe zdravili na Kliniki za infekcijske bolezni in vročinska stanja Univerzitetnega kliničnega centra (UKC) Ljubljana, je danes ob pol enih popoldan umrla zaradi posledic nove gripe. Kot je pojasnil lečeči zdravnik Matjaž Jereb je pacientka preminila zaradi okužbe z novo gripo, ki je zapletla osnovno kronično bolezen.

"Obstaja tudi možnost okužbe bližnjih, pri čemer ni nujno, da bodo ti tudi zboleli, lahko so namreč le prenašalci," pravi Franc Strle, predstojnik infekcijske klinike in dodaja, da so ponoči sprejeli še tri paciente srednjih let, med njimi tudi kronične bolnike, za katere sumijo, da so okuženi z novo gripo. Po njegovih besedah lahko v prihodnje pričakujemo še več primerkov nove gripe, kot tudi smrtnih žrtev, kar naj bi posledično povečalo tudi število preventivno cepljenih.

Preminulo pacientko so na infekcijski kliniki v Ljubljani sprejeli zaradi okužbe z novo gripo, kjer je prvo noč preživela na intenzivnem oddelku, a ostala v kritičnem stanju, je povedal dežurni zdravnik dr. Igor Muzlovič. Danes zjutraj je pojasnil, da je "njeno stanje resno in je še vedno priključena na umetno dihanje." Franc Strle je že tedaj povedal, da "hitro izboljšanje ni možno, možno pa je hitro poslabšanje."

Na ministrstvu za zdravje smrt obžalujejo

Državni sekretar na ministrstvu za zdravje Ivan Eržen je izrazil obžalovanje nad smrtjo bolnice s pandemsko gripo. "Upali smo, da se pri nas to ne bo zgodilo, a očitno je bila osnovna bolezen bolnice taka, da jo je okužba z novo gripo premagala," je dejal.