Zakaj nam dojenčki dišijo?

Tako lepo diši, da bi ga kar pojedla, pravi novopečena mamica, ko stisne k sebi dojenčka. Znanstveniki so raziskali, kaj tiči za to frazo.

Objavljeno
25. september 2013 18.45
imo/dojenček
R. D., Delo.si
R. D., Delo.si

Dojenčki imajo poseben vonj, vedo mamice. »Tako lepo diši, da bi ga kar pojedla,« pravi novopečena mamica, ko stisne k sebi dojenčka. Znanstveniki so raziskali, kaj tiči za to frazo.

Študija, objavljena v strokovni reviji Frontiers in Psychology, Meje v psihologiji, nemara razkriva pravi vzrok: vonj dojenčkov sproža v možganih tiste centre za ugodje, ki jih sicer aktivira določena vrsta hrane.

Raziskovalci so izločili vonj iz pižamic dva dni starih novorojenčkov in jih dali poduhat dvema skupinama žensk: v prvi je bilo 15 mamic, v drugi 15 žensk, ki niso nikoli rodile.

Rezultati, ki jih je objavil the Christian Science Monitor, kažejo, da so ženske v obeh skupinah reagirale podobno na vonj novorojenčkov. Njihov vonj jim je sprožil naval dopamina, hormona ugodja. Podobno ugodje začutimo ob zaužitju kakšne posebno slastne hrane.

Johannes Frasnelli, predavatelj in raziskovalec na montrealski univerzi, pojasnjuje: »Vsi vonji ne sprožijo te reakcije v možganskih centrih za ugodje, temveč samo tisti, ki so povezani z nagrado, kot je hrana ali zadovoljitev določene potrebe.«

Študija je pokazala, da je bila reakcija močnejša pri materah kot v drugi skupini žensk.

»Mogoče je, da porod povzroči hormonske spremembe, ki spremenijo krogotok zadovoljitve potreb... Možno pa je tudi, da gre za vpliv izkušenj,« meni Frasnelli.

»Vonji so del mreže kemijskih komunikacijskih signalov med materjo in otrokom in so lahko zelo intenzivni,« še pojasnjuje.

Potem ko preživijo svojimi novorojenčki eno uro, lahko 90 odstotkov mater prepozna svojega otroka zgolj po vonju. Pa tudi novorojenčki prepoznajo vonj svoje matere in ta jim je ljubši od drugih vonjev.

Raziskovalci domnevajo, da evolucijsko seveda ni prišlo do razvoja takšnega odziva na dojenčkov vonj zato, da bi ga zares pojedli, temveč da ta odziv spodbuja matere k temu, da hranijo in ščitijo svoj naraščaj.