Zaradi zastrupitev z gobami pohajajo zaloge zdravila

Število ljudi, ki so imeli težave po zaužitju gob, se je v mesecu dni povzpelo že na 133.

Objavljeno
05. oktober 2012 19.16
*piano* SP Gobe
Jana Zupančič, Nedelo
Jana Zupančič, Nedelo

Želja po polni košari nabranih gob, ki nato zadišijo še v kuhinji, ter pomanjkanje izkušenj in znanja o teh gozdnih gniloživkah očitno zameglita presojo in odženeta odgovornost, ki bi jo kot nabiralci morali imeti ves čas.

Nepazljivost nas lahko kaj hitro spremeni v zastrupljevalce, kar se letos, ob obilni letini gob, žal pogosto dogaja.

Bolnikov, ki bi utegnili biti zastrupljeni z zeleno mušnico, je toliko, da pohajajo celo zaloge zdravila.

V ambulantah po vsej Sloveniji, zlasti tam, kjer je gob še posebno veliko - na Gorenjskem, Dolenjskem, tudi Štajerskem - že precej težko shajajo. Zdravniki specialisti s centra za zastrupitve interne klinike UKC vsakodnevno prejemajo klice dežurnih ali osebnih zdravnikov iz vse Slovenije, ki jih prosijo za nasvet, kako ukrepati v posameznih primerih.

»Med njimi so tudi bolniki, ki imajo težave zaradi uživanja užitnih gob - ker so težko prebavljive in jih zaradi svojih bolezni ne bi smeli uživati, pa jih vseeno,« je povedala dr. Marija Jamšek s centra za zastrupitve.

Število ljudi, ki so imeli težave po zaužitju gob, se je v mesecu dni povzpelo že na 133, skupno so prejeli več kot 70 klicev zdravnikov.

Gobarite? Ste imeli že kdaj težave zaradi nabranih gob? Kako ste ukrepali? Pišite nam na Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Potrebujete Javascript za pogled.

V Nedelu preberite pogovor z zdravnikom - povedal bo, kako ravnati v primeru zastrupitve.