Zdravila brez recepta dražja tudi za 23 odstotkov

V skladu vsakoletnim prilagajanjem cen zdravil brez recepta so nekatere farmacevtske družbe povišale veleprodajne cene predvsem sezonskim zdravilom. To bo vplivalo tudi na maloprodajne cene v lekarnah.

Objavljeno
14. februar 2011 18.42
Zdravila je treba poznati.
Barbara Pavlin, gospodarstvo
Barbara Pavlin, gospodarstvo
Ljubljana - V ljubljanskem Leku, članu skupine Sandoz, so nam povedali, da so glede na podražitve surovin in embalažnih elementov skladno z vsakoletno prakso povišali cene nekaterim oblikam zdravil brez recepta. Pri tem so upoštevali kakovost zdravil v primerjavi s konkurenco in se potrudili, da je zvišanje kar se da majhno. Znotraj posameznih zdravil je več oblik in pakiranj, cene pa so povišali samo določenim, povprečno za sedem odstotkov, še vedno pa so na voljo oblike znotraj iste blagovne znamke, kjer je cena ostala nespremenjena. Tako so na primer v blagovni znamki Operil kapljice, na trgu so štiri oblike, podražili kapljice za odrasle in otroke, in sicer za 6,5 odstotka, dražja sta tudi 600- in 200-miligramski fluimukan, prvi za 8,4 in drugi za 7,8 odstotka, lekadol C, pakiranje po deset, pa za 7,8 odstotka.

Lekarnarje le obvestijo

Tudi v Krki so za višje cene nekaterih izdelkov brez recepta krive dražje surovine. V Krki pravijo, da so se cene konkurenčnih izdelkov povišale že lani, a se Krka za podražitev takrat ni odločila. Letošnje podražitve se gibljejo od tri do dobrih 13 odstotkov, dražji pa so daleron plus C, daleron cold3, vitamini B-complex, letizen, nalgesin S in rutacid. V Bayerju zdaj ne načrtujejo podražitve sezonskih zdravil brez recepta, bodo pa spremljali razmere na trgu. Po besedah področnega generalnega direktorja družbe GlaxoSmithKline Juana Arias-Camison-Hdeza letos niso dvigovali cen zdravila proti prehladu coldrexa in jih za zdaj niti ne načrtujejo. Cenik je po njegovih besedah enak lanskemu, cen pa ne bodo zviševali. So pa v Sloveniji letos začeli prodajati panadol v pakiranju po 24 tablet, prej je bil na trgu le panadol po 12 tablet, zato so razlike v ceni. Zdravila brez recepta so na nekaterih trgih v regiji celo znižali.

Cena zdravil brez recepta se pri nas določa prosto med proizvajalcem, veletrgovcem in lekarno. Seveda povišanje veleprodajnih cen vpliva tudi na maloprodajne v lekarnah.

Te so po besedah Liljane Zwittnig Čop, strokovne vodje in vodje Galenskega laboratorija Lekarn Ljubljana, o višjih cenah le obveščene. Obvestilo o spremembi cene po navadi dobijo nekaj dni (do en teden) pred uveljavitvijo nove cene. »Zato se v Lekarni Ljubljana vseskozi trudimo, da strankam ponujamo dodatno možnost izbire s pomočjo blagovne znamke Lekarne Ljubljana, kjer pa podražitev ni pričakovati,« je še dodala Zwittnig Čopova.