Kaj si mislim o alternativni medicini

Nadzor nad alternativnimi zdravilci je preslab, saj ne razkriva tistih, ki si želijo le eno − zaslužiti denar na račun naivnih ljudi.

Objavljeno
28. april 2017 13.25
shutterstock akupunktura
Matjaž Turel
Matjaž Turel

Sem privrženec z dokazi podprte medicine, kar pomeni, da diagnostika in zdravljenje temeljita na številnih znanstvenih in kliničnih raziskavah. Z različnimi metodami ugotavljamo, kateri načini diagnostike in zdravljenja so najprimernejši in najbolj učinkoviti. Zato nekako ne razumem alternativne medicine. A priznavam, da je moje znanje na tem področju slabo.

K današnjemu pisanju me je spodbudilo nekaj dogodkov, ki sem jih doživel pri vsakdanjem delu z bolniki v svoji ambulanti. Pred kratkim je k meni prišla bolnica, ki jo že več let zdravim in pri kateri sem na kontrolni sliki pljuč ugotovil, da ima zlomljeni dve rebri. Rebri sta bili že v fazi celjenja. Pa sem jo povprašal, ali je morda padla, se udarila. In povedala mi je sledečo zgodbo. Veste, je rekla, imam kar velike težave s hrbtenico in koleni. Pa sem obiskala znanega kiropraktika, ki mi je naravnal hrbtenico, a me je kmalu začelo boleti po desni strani prsnega koša. Kiropraktik je dejal, da gre za vneto mišico, ki je posledica zdravljenja. Povedala je, da jo je bolelo dober mesec. Seveda ni šlo za vneto mišico, ampak za dve zlomljeni rebri.

A to še ni bilo dovolj. V naslednjih nekaj seansah je obiskala istega kiropraktika zaradi kolena, a je kmalu zatem prišlo do vnetja žil, v katerih so se začeli pojavljati strdki, zato mora zdaj jemati zdravila proti strjevanju krvi. Malo sem jo povprašal, kako so pravzaprav videti te terapije. Povedala mi je, da kiropraktik zdravi več ljudi naenkrat, hodi od enega do drugega, jim ravna hrbtenice in druge sklepe. Seveda za te seanse tudi kar dobro zaračuna. Rekla je, da vse tiste bolnike, ki so naenkrat pri njem, »obdela« v manj kot uri.

Druga bolnica, ki ima lažje težave s pljuči, je prišla k meni in mi med pogovorom zaupala, da zdaj prejema kisik. Seveda sem se začudil, saj ji kisika nisem predpisal, ker ga ne potrebuje. Zanimalo me je, kdo ji ga je predpisal. Navedla je nekega gospoda, ki prodaja alternativna zdravila (imela jih je za celo torbico). Zanimalo me je tudi, kako je ta kisik videti. Iz torbice je potegnila pollitrsko plastenko vode. Rekel sem, da to pač ni kisik, sama pa je dodala, da mora kisik v vodo nakapljati iz manjše stekleničke trikrat na dan po 20 kapljic in potem to vodo piti.

Omeniti moram diagnostiko, ki jo izvajajo s pomočjo tako imenovane bioresonance, ki, denimo, pokaže, da nekaj ni v redu s pljuči. Bolniki se potem na podlagi tega izvida z napotnico zglasijo pri meni. Še pri nobenem od teh bolnikov nisem našel nobene pljučne bolezni.

Zavedam se, da verjetno obstajajo dobri in pošteni kiropraktiki, homeopati in izvajalci alternativnih metod. Tudi sam priznavam akupunkturo izpod rok pravega strokovnjaka kot metodo za obravnavo določenih stanj. Vendar se mi zdi, da imamo kot država preslab nadzor nad tistimi, ki pravzaprav želijo le eno − zaslužiti denar na račun naivnih ljudi. Enkrat je za ta namen pač moderna levosučna voda, drugič voda s spominom, koloidno srebro, konopljino olje, magnetki, piramide, pa potem je za vse bolezni kriva kandida in ne vem kaj še vse.

Začel sem z medicino, podprto z dokazi, in želim si, da bi tudi metode alternativne medicine primerjali oziroma potrjevali na podoben način. Kot je meni znano, na tem področju ni narejenih veliko primerjalnih, s priznanimi statističnimi metodami podprtih raziskav.

In verjemite mi, zanesljivo bi tudi mi z veseljem uporabljali bioresonančne aparate, če bi z njimi res lahko postavljali diagnoze. Verjetno bi imeli tak aparat na vsakem oddelku. Zdravili bi tudi z »vodo s spominom« oziroma kakršno koli vodo, ki bi dokazano zdravila bolezni.

***

Prim. mag. Matjaža Turela veseli, ker ga je strokovna pot pripeljala v interno medicino, natančneje, na področje pljučnih bolezni in tudi transplantacijske medicine. Ta zdravniku širi obzorje, bogati njegovo znanje, krepi etiko, sproža razmišljanje o temah, povezanih s filozofijo. Veseli pa ga tudi to, da je pravzaprav po naključju zašel na področje športne medicine in tako skupaj s športniki doživel in doživljal številna svetovna prvenstva in olimpijske igre.

***

Zdravstveni blogi na Delo.si

Vsako sredo točno opoldne si na spletni strani Dela podajajo pero in izmenjujejo dobronamerne pa tudi kritične misli strokovnjaki z različnih področij:

dr. Erik Brecelj, kirurg

prim. mag. Matjaž Turel, pulmolog

dr. Maruša Hribar, homeopatinja

Sabina Senčar, ginekologinja

izr. prof. dr. Danica Rotar Pavlič, družinska zdravnica

prof. dr. Zvezdan Pirtošek, nevrolog