Živel 2. maj!

Slovenija je edina v EU, ki mednarodni praznik dela praznuje z dvema dela prostima dnevoma.

Objavljeno
02. maj 2017 10.28
Praznovanje 1. maja na Rožniku
T. L.
T. L.

Pri dvodnevnem zaznamovanju praznika, ki je v EU posebnost, vztrajajo sindikati, medtem pa gospodarstveniki  opozarjajo, da to pomeni dodaten strošek in nezaželeno prekinitev proizvodnega procesa.

Za praznik dela nikjer v EU razen v Sloveniji nimajo dveh dela prostih dnevov, v Evropi pa je 2. maj kot podaljšek 1. maja dela prost dan še v Srbiji, Črni gori, Bosni in Hercegovini ter Ukrajini.

Leta 2012 je takratna vlada ob ukinitvi 2. januarja kot dela prostega dneva v predlogu zakona za uravnoteženje javnih financ predlagala tudi ukinitev dvodnevnega praznovanja praznika dela. Vendar so sindikati temu nasprotovali, tako da je bil kot dela prost dan ukinjen le 2. januar, medtem ko je 2. maj ostal dela prost dan, piše STA. Konec lanskega leta je na predlog največje parlamentarne stranke SMC državnozborska večina ob negodovanju delodajalcev in očitkih, da gre za predvolilni bonbonček, vrnila 2. januar na seznam dela prostih dni.

Na statističnem uradu sicer ocenjujejo, da en delovni dan v povprečju poveča oziroma zmanjša bruto domači proizvod za 0,1 odstotka ali za približno 35 milijonov evrov. To velja ob predpostavki, da so vsi ostali pogoji nespremenjeni. Tokrat sta 1. maj in 2. maj na začetku tedna in veliko zaposlenih je naredilo t. i. most še s 27. aprilom, ko obeležujemo dan upora proti okupatorju. Zato gospodarstveniki pričakujejo nekoliko večji izpad v tem obdobju.

Gospodarstveniki, zlasti tisti iz izvoznega sektorja, dvodnevno obeleževanje praznika dela vidijo kot motnjo v poslovnih procesih. Slovensko gospodarstvo je namreč tesno vpeto v prostor EU, kjer 2. maj ni dela prost dan, pravijo.

Po drugi strani zagovorniki 2. maja kot dela prostega dneva argumentirajo, da je prvomajsko obdobje v pretežnem delu Evrope sicer res povsem delovno, a se delovni ritem pred tem v večji meri umiri v času velike noči. Prav tako sindikati izpostavljajo pomen dodatnega dne počitka za pogosto preobremenjene delavce, piše STA.