Ne pozabite na našo revoltirano anketo

Kako zagotoviti boljše upravljanje podjetij v državni lasti?

Objavljeno
06. september 2013 13.24
Posodobljeno
06. september 2013 15.00
Luka Koper, Koper 26. avgust 2013
Uredništvo Dela
Uredništvo Dela

Ljubljana − V tokratni revoltirani anketi, ki bo na naši spletni strani objavljena do vključno ponedeljka, vas sprašujemo, kako zagotoviti boljše upravljanje podjetij v državni lasti?

V odgovor vam ponujamo več možnosti. Mednje smo uvrstili tri opcije, ki jih je za izboljšanje sistema upravljanja nedavno izpostavila predsednica vlade Alenka Bratušek − popolna privatizacija podjetij v državni lasti; prenos upravljanja nazaj na vlado; oziroma izbira tujega upravljalca −, in jim dodali še četrto možnost, ustanovitev od politike čim bolj neodvisnega državnega holdinga, ki bi mu zaupali to nalogo.

Svojo odločitev lahko tudi utemeljite

Še posebej vas opozarjamo, da »revoltirane ankete« ne omogočajo le »klasičnega« glasovanja za oziroma proti posameznemu predlogu, ampak tudi utemeljitev vašega pozitivnega ali negativnega glasu.

Zaradi naših dosedanjih izkušenj s komentiranjem spletnih vsebin, v katerem (pre)pogosto izstopata in prevladata predvsem pomanjkljiva argumentacija in sovražni govor avtorjev, ki se skrivajo za kuliso anonimnosti, utemeljitev glasu sicer omogočamo samo tistim bralcem, ki so se pripravljeni razkriti s svojim polnim imenom in priimkom in nam posredujejo tudi telefonsko številko, na kateri lahko preverimo njihovo istovetnost. (Več o posredovanju podatkov in namenu njihove uporabe lahko sicer preberete v pogojih komentiranja, ki so navedeni v anketi.)

Ključni in temeljni namen uvedbe komentiranih anket je torej sprožiti odkrito, transparentno in predvsem vsebinsko razpravo o izbranih predlogih, ki naj njihovim avtorjem in drugim zainteresiranim pripadnikom civilne družbe služi kot kazalec sprejemljivosti idej za širšo javnost in vodilo za njihove nadaljnje aktivnosti v smeri konkretizacije in realizacije predlaganih rešitev. Zato vas vljudno vabimo k sodelovanju in razmisleku o skupni prihodnosti.

Večina podpira privatizacijo

Upravljanje državnih podjetij je, kot kaže, trenutno res vroča tema. Večina sodelujočih v tokratni revoltirani anketi sicer meni, da bi morali vsa podjetja v državni lasti je treba privatizirati, nekoliko manj pa, da bi morali ustanoviti od politike čim bolj neodvisen državni holding.

Slavko Pezdir tako rešitev vidi v popolni privatizaciji državnega premoženja in dosledni uveljavitvi evropskih standardov pri zavarovanju pravic delojemalcev. »Ali bo pravosodni del oblasti skupaj s pristojnimi organi izvršne oblasti to hotel, znal in zmogel opravljati v prid davkoplačevalcev, pa ostaja veliko vprašanje. Najbrž bi bilo treba zamenjati vse predstojnike tožilstev in sodišč, policije, KPK in inšpekcijskih služb,« še piše.

Rok Novak se ne strinja s popolno privatizacijo. Meni, da je na primer v infrastrukturi smiselno, da država ponekod obdrži lastništvo in upravljanje le odda najboljšemu ponudniku; drugod pa je po njegovem mnenju popolna privatizacija edina pot, da zagotovimo višjo kakovost storitev in nižjo ceno za davkoplačevalce.

Kot meni Andrej Cetinski, pa je ustanovitev državnega holdinga potencialno daleč najbolj učinkovita in za državo koristna možnost, toda le, če upravljanje državnega premoženja prepustimo etično in strokovno nespornim osebam z ustreznimi referencami o dosežkih pri upravljanju zahtevnejših sistemov.