Ne pozabite na našo revoltirano anketo

V revoltirani anketi vas sprašujemo, kako naj se predstavniki vstajniškega gibanja lotijo priprav na volitve.

Objavljeno
04. oktober 2013 13.25
Posodobljeno
04. oktober 2013 15.00
Uredništvo Dela
Uredništvo Dela

Slabo leto po izbruhu množičnih protestov na ulicah slovenskih mest, ki jim je botrovalo rastoče nezadovoljstvo s percipirano kronično koruptivnostjo političnih elit in njihovo nesposobnostjo potegniti državo iz poglabljajoče se ekonomske krize, predstavniki vstajniškega gibanja še vedno niso formalno vstopili v politično areno. Še najbližje temu so v stranki v nastajanju Solidarnost, ki je vzniknila iz Odbora za pravično in solidarno družbo, po njihovi poti pa previdno stopica še nekaj iniciativ različnih političnih opredelitev.

V tokratni revoltirani anketi vas sprašujemo, kako, če sploh, naj se predstavniki vstajniškega gibanja lotijo priprav na naslednje volitve. Največ, slabih 47 odstotkov udeležencev ankete verjame, da bi morali strniti vrste in na njih nastopiti kot ena, homogena stranka. »Ker je čas, da se znebimo vseh dosedanjih politikov, ki so kadar koli bili v parlamentu,« svoj glas za to možnost utemeljuje Miha Štamcar, ki se ob tem zavzema za temeljito politično lustracijo, ne le na političnem, ampak tudi na finančnem in gospodarskem področju, češ da si »ljudje, ki so nas pripeljali v krizo, ne zaslužijo več našega zaupanja«.

Vsi pa še zdaleč niso naklonjeni takšnemu poenotenju vrst v sicer politično precej heterogenem gibanju, ki je marca spodneslo vlado premiera Janeza Janše, nato pa hitro izgubilo protestniški naboj. Vsak četrti anketiranec se je tako izrekel, da bi bilo bolje, če bi nastopili v zavezništvu, v katerem bi vsaka skupina ohranila svoje specifike. Da bi morala vsaka stranka, ki bi se porodila iz vstajniških vrst, nastopiti sama zase, pa jih meni samo peščica oziroma nekaj več kot štirje odstotki.

Četrtina udeležencev ankete pa v vstopu vstajnikov na politični oder ne vidi nobenega smisla. Eden izmed njih je tudi Slavko Pezdir, ki je tudi sicer zelo kritičen do vstajniškega gibanja, češ da se je »očitno upehalo in osipalo, ko je opravilo delo za svoje naročnike«. »Čeprav so razmere iz tedna v teden slabše, jih začuda ni na spregled,« še ugotavlja, z njim pa se strinja tudi Drago Dežman, ki ga je prav tako zmotila njihova neaktivnost v sedanjih razmerah poglabljajoče se krize.

Kaj o politični participaciji vstajniškega gibanja menite vi? Oddajte svoj glas v revoltirani anketi in ga utemeljite.