Ne pozabite na našo revoltirano anketo

Bi se morali posloviti od politične elite, ki je Sloveniji vladala zadnji dve desetletji?

Objavljeno
10. oktober 2013 17.39
Posodobljeno
11. oktober 2013 15.00
rsi_politicna motivna
Uredništvo Dela
Uredništvo Dela

V tokratni revoltirani anketi, ki bo na naši spletni strani objavljena še do vključno ponedeljka, vas sprašujemo, ali se strinjate s pozivi k popolnemu rezu z dosedanjimi političnimi elitami, ki ga je med protesti zahteval del vstajnikov. Potrebi po tovrstni lustraciji je prikimala večina dosedanjih udeležencev ankete - podprlo bi jo skoraj 79 odstotkov, dobra petina pa se je izrekla proti, češ da tak pristop ne bi rešil ničesar.

Pritrdilna mnenja prevladujejo tudi med tistimi, ki so izkoristili možnost utemeljitve svojega glasu. Dušan Vedenik tako podpira poziv k prelomu z dosedanjimi elitami, a obenem opozarja, da ga je mogoče doseči zgolj na volitvah, kjer pa da zaradi sedanjega volilnega sistema na površje ne morejo priti resnični predstavniki ljudstva. Pogreša tudi alternativne rešitve oziroma stranke, brez katerih prevetritev vrst vladajočih ni mogoča.

»Menim, da je stara garnitura, kriva ali ne, v zadnjih dvajsetih letih pokazala kaj zna, zato je čas, da dobijo priložnost mladi, preden vsi odidejo delat v tujino. Mladi so polni znanja, idej, samo treba jim je pustiti, da končno pridejo do vzvodov [oblasti] in da kaj naredijo,« tudi Peter Pečenko opozarja, da je skrajni čas, da v politiko vstopijo novi obrazi in z njimi nove ideje.

Vsi pa se ne strinjajo s tovrstnim posplošenim prelaganjem krivde za sedanje razmere na vse, ki so bili v zadnjih dveh desetletjih del vladajoče elite. »Naj se jim, tako kot vsem ostalim, krivda dokaže na sodišču, izbor drugih obrazov pa lahko naredimo na voliščih, kar je edino demokratično in pravično,« meni Marko Simsič.

Kaj o pozivu k politični lustraciji menite vi? Glasujte in utemeljite svoj glas v revoltirani aketi.