Revolitirana anketa: Nizko zaupanje v Cerarjevo ekipo

Vsak drugi dvomi, da bo nova vlada kos izzivom

Objavljeno
18. september 2014 16.45
Podpis koalicijske pogodbe
A. M., Delo.si
A. M., Delo.si

V tokratni Revoltirani anketi smo vas spraševali, kako ste zadovoljni z ministrsko ekipo, ki jo je sestavil mandatar Miro Cerar. Sodeč po rezultatu, ne prav dosti.

Glede na prepričljivo zmago Cerarjeve stranke SMC na nedavnih predčasnih volitvah je rezultat ankete svojevrstno presenečenje. Kar polovica udeležencev je namreč izbrala odgovor, da njegova vlada ne bo potegnila države iz sedanjih težav. Ali gre to pripisati mandatarjevi izbiri konkretnih kandidatov za ministrska mesta ali je bolj kriva njegova izbira koalicijskih partnerjev, anketa ni razkrila.

Povsem nasprotnega mnenja pa je 16,8 odstotka anketirancev, ki verjamejo, da pretežno novi obrazi v prihajajoči vladi obetajo boljše vodenje; optimizem z njimi deli še dodatna petina, ki pa jim nekaj posameznikov v ministrski ekipi vseeno ne diši preveč. Nekaj več kot 11 odstotkov udeležencev pa je že vnaprej izgubilo vsako upanje, verjamejo namreč, da je vsaka vlada enako slaba in da tudi ta ne bo prinesla odklona od te prakse.

Kontroverzna komisarka

V novi anketi pa o temi, ki že nekaj tednov razburja slovensko javnost in politiko - pričakovanem imenovanju odhajajoče premierke Alenke Bratušek za evropsko komisarko. Ste zadovoljni z namero novega šefa evropske komisije Jean-Clauda Junckerja, da ji nameni podpredsedniški položaj in pomemben energetski resor, ali menite, da bi morala vlada zaradi sporne (samo)kandidature na vsak način preprečiti njeno imenovanje? Sodelujte v Revoltirani anketi in utemeljite svoj odgovor.