Revoltirana anketa: Državno premoženje je naša last

Tokrat vas sprašujemo, kako zagotoviti boljše upravljanje podjetij v državni lasti?

Objavljeno
30. avgust 2013 13.29
lvi*Misic
Andrej Miholič, zunanja politika
Andrej Miholič, zunanja politika

Po počitniškem premoru na Delu spet zaganjamo projekt Revoltiranih anket, namenjenih premisleku o skupni prihodnosti. Glede na aktualno dogajanje v državi izbira vprašanja, ki vam ga zastavljamo tokrat, ni bila prav težka − rdeča nit je, seveda, upravljanje državnih podjetij.

Imenovanje zdaj že nekdanjega državnega sekretarja v kabinetu predsednice vlade Gašparja Gašparja Mišiča za predsednika uprave Luke Koper je dvignila na noge vso državo kot izrazit primer političnega kadrovanja v vrhove gospodarskih družb v državni lasti. Ogorčenje v političnih vrstah, gospodarstvu in širši javnosti je bilo skoraj enoglasno, kljub splošno razširjenemu prepričanju, da je treba sistem upravljanja z državnim premoženjem zdaj res reformirati, pa še vedno ni jasno, kako to izpeljati.

In prav to je vprašanje, ki vam ga zastavljamo v tokratni Revoltirani anketi, v odgovor pa vam ponujamo več možnosti. Mednje smo uvrstili tri opcije, ki jih je za izboljšanje sistema upravljanja nedavno izpostavila predsednica vlade Alenka Bratušek – popolna privatizacija podjetij v državni lasti; prenos upravljanja nazaj na vlado; oziroma izbira tujega upravljalca –, in jim dodali še četrto možnost, ustanovitev od politike čim bolj neodvisnega državnega holdinga, ki bi mu zaupali to nalogo.

Utemeljite svoj glas

Ker so komentirane ankete, ki jih izvajamo v okviru projekta Revolt in alternative: Ideje za boljši jutri, namenjene predvsem odpiranju razprave o izpostavljenih vprašanjih, vas vabimo, da svoj glas tudi utemeljite, pri čemer to možnost zaradi zagotavljanja visoke ravni razprave omogočamo samo tistim bralcem, ki so se pripravljeni razkriti s svojim polnim imenom in priimkom ter nam posredovati telefonsko številko, na kateri lahko preverimo njihovo istovetnost (več o posredovanju podatkov in namenu njihove uporabe lahko preberete v pogojih komentiranja, ki so priloženi anketi).

Razprava v okviru komentiranih anket sicer ne poteka »v živo«, ampak s krajšim časovnim zamikom, saj je podvržena nekoliko strožjemu moderiranju, kot je to primer v ostalih Delovih anketah, pri čemer si pridržujemo pravico do izločitve tistih komentarjev, ki zaradi svoje vsebine in/ali forme ne prispevajo h konstruktivni izmenjavi mnenj.

Projekt Revolt in alternative je z več kot 170 objavljenimi prispevki v štirih mesecih pomagal ustvariti številne nove mnenjske voditelje in poskrbel za artikulirano delovanje civilne družbe, ki je na Delovi odprti platformi dobila priložnost za aktivno sodelovanje pri razmisleku o slovenski prihodnosti.

Javna razprava o upravljanju

Ob tem bi radi opozorili tudi na javno razpravo o sistemu upravljanja podjetij v državni lasti, ki v sodelovanju z Združenjem nadzornikov Slovenije že nekaj časa poteka na spletni strani Dela (zgod.be/upravljanje). V njenem arhivu lahko najdete kopico člankov in mnenj relevatnih predstavnikov iz sveta gospodarstva in politike na to temo. Vabljeni torej k branju in sodelovanju.