Revoltirana anketa: Največ za privatizacijo

V prihodnji spletni anketi vas sprašujemo: Kako, če sploh, naj vlada nadaljuje s proračunskim varčevanjem?

Objavljeno
09. september 2013 17.42
lvu/VARCEVANJE
Mario Belovič, notranja politika
Mario Belovič, notranja politika

Ljubljana − V okviru našega foruma Revolt in alternative: Ideje za boljši jutri smo ob zadnjih spornih kadrovskih potezah v spletni anketi preverjali ideje, kako zagotoviti boljši sistem upravljanja podjetij v državni lasti. Največ vas meni, da bi bilo treba državna podjetja privatizirati.

Odgovorov na vprašanje, kako zagotoviti boljši sistem upravljanja podjetij v državni lasti, je bilo v spletni anketi 41. Da bi bilo treba vsa podjetja v državni lasti privatizirati, je menilo 18 udeležencev, 13 oseb je podprlo idejo, da bi bilo treba za upravljanje podjetij ustanoviti od politike čim bolj neodvisen organ, 6 bi vas upravljanje prepustilo tujemu upravitelju, 4 pa bi upravljanje v celoti vrnili v pristojnost vlade.

Med tistimi, ki so svoj glas tudi utemeljili, naš bralec Slavko Pezdir meni, da je »edina rešitev, da se odrešimo vladajoče kleptokracije, ki nam sesa zadnje fičnike, popolna privatizacija državnega premoženja ter dosledna uveljavitev evropskih standardov pri zavarovanju pravic delojemalcev.«

Rok Novak je nasprotno prepričan, da je »privatizirati vse malo močna teza. V infrastrukturi je smiselno, da država ponekod obdrži lastništvo in upravljanje le odda najboljšemu ponudniku (vseeno torej omogočimo konkurenco trga). Praktično povsod drugod je popolna privatizacija edina pot, da zagotovimo višjo kakovost storitev in nižjo ceno za davkoplačevalce.«

Kako, če sploh, zategovati proračunski pas?

V prihodnji spletni anketi, v kateri vam poleg »klasičnega« glasovanja za posamezen predlog oziroma proti njemu omogočamo utemeljitev pozitivnega ali negativnega glasu, vas sprašujemo: Kako, če sploh, naj vlada nadaljuje s proračunskim varčevanjem?

Vaša razprava ob anketi je zaradi preglednosti omejena na največ 500 znakov, utemeljitev glasu pa bomo omogočili tistim bralcem, ki se bodo pripravljeni razkriti z imenom in priimkom in nam bodo posredovali telefonsko številko, na kateri bomo lahko preverili njihovo identiteto. Ključni in temeljni namen uvedbe komentiranih anket je sprožiti odkrito, pregledno in predvsem vsebinsko razpravo o izbranih predlogih.