Revoltirana anketa: Ne burki in nikabu

Večina sodelujočih v tokratni anketi meni, da burka in nikab ne sodita v slovenski kulturni prostor.

Objavljeno
03. december 2015 18.45
TOPSHOTS-AFGHANISTAN-SOCIETY-WOMAN
Ma. Ja.
Ma. Ja.

Burka in nikab ne sodita v slovenski kulturni prostor, meni kar 57 odstotkov sodelujočih v tokratni Revoltirani anketi, v kateri smo vas spraševali, kako ocenjujete predlog o prepovedi nošenja burke in nikaba v javnosti.

Približno polovica manj tistih, ki so oddali svoj glas − 28 odstotkov −, meni, da je predlog zgolj ceneno nabiranje političnih točk. Še manj, le deset odstotkov sodelujočih meni, da prepoved nošenja burke in nikaba v javnosti ni demokratična, saj imamo vsi pravico do javnega izražanja vere. Najmanj je tistih − le pet odstotkov −, ki menijo, da je prepoved nošenja burke ali nikaba v javnosti nesmiselna, ker je uporabnic v Sloveniji zelo malo.

Med tistimi, ki so oddali svoj glas, je tudi Franc Prešeren. Kot pravi, se vsi oblačimo enako, zato je nesmiselno prepovedovati oblačila, ki si jih ljudje želijo, le da je v skladu z dostojnostjo, ki naj ne bo prestroga. »Dolgočasno bi bilo videvati ljudi enako oblečene ali celo v uniformah,« je zapisal.

Novo Revoltirano vprašanje, ki bo na naši spletni strani objavljeno do vključno prihodnjega četrtka, namenjamo vprašanju delovanja Evrope brez meja. Sprašujemo vas, kakšna naj bo prihodnost schengna. Ali bi morali schengenski sistem, takšen, kot je, za vsako ceno obvarovati? Bi morali schengenski sistem čim prej razširiti na vse članice Evropske unije? Bi morali morda schengenski sistem na novo postaviti in vanj vključiti le članice, ki upoštevajo pravila? Ali morda menite, da pretvarjanje ni smiselno, saj je schengenski sistem že padel? Sodelujte v anketi in odgovor utemeljite.