Revoltirana anketa: Odstop KPK je prebudil Slovenijo

Nekaj manj kot 53 odstotkov sodelujočih meni, da je bil odstop senata KPK nujen za (pre)potreben premik v boju proti korupciji.

Objavljeno
09. december 2013 14.34
KPK
Mojca Boštele, Delo.si
Mojca Boštele, Delo.si

Ob letošnjem mednarodnem dnevu boja proti korupciji je bila ta tema v Sloveniji še kako aktualna. Prah, ki ga je s svojim odstopom dvignil senat protikorupcijske komisije (KPK), se po dobrem tednu še ni polegel. Čeprav so mnogi odločitev KPK obsodili, češ da je prehitro klonila pod pritiski, se je v teh dneh politika in stroka poenotila vsaj v enem stališču - zakonodajo na tem področju je treba spremeniti. Da je korupcija v Sloveniji pereč problem, je prejšnji teden potrdil tudi indeks korupcije v javnem sektorju, na katerem je Slovenija znova zdrsnila.

V revoltirani anketi smo vas zato spraševali, kako vi razumete odstop KPK. Bralci, ki so glasovali v anketi, so se razdelili skorajda na pol - nekaj manj kot 53 odstotkov sodelujočih meni, da se je senat odločil pravilno, saj je s tem državo prebudil iz sna in sprožil spremembe, slaba polovica pa jih je prepričanih, da je komisija s tem ravnala neodgovorno.

V tokratni revoltirani anketi pa odpiramo nič manj aktualno problematiko sanacije slovenskih bank. Kako bi se morali lotiti krpanja bančne luknje, katere globino bomo izvedeli v prihajajočih dneh. Je pravi način državna dokapitalizacija, bi morali zaprositi za evropsko pomoč ali pa bi morali banke prodati za simbolično vsoto? Prispevajte svoje mnenje in ga utemeljite.