Bodice: Pa v zbor v copatah!

Če se razmahne, je korupcija tako rekoč neuničljiva.

Objavljeno
23. februar 2018 11.43
Posodobljeno
24. februar 2018 05.00
Boris Jež
Boris Jež
Zadnji dvig pokojnin nas je obšel tako diskretno, da bo marsikdo gotovo zabredel še globlje v nezaupljivost. Denimo: Kje je tokrat Karl Erjavec? Poleg tega naj bi zdaj imeli povsem redno uskladitev, česar ni bilo zadnjih deset let.

Pravzaprav niti ni slabo, da se na našem prizorišču kaj lahko zgodi tudi samodejno, kot je bilo dogovorjeno in podpisano. Seveda govorimo o pokojninah, ki smo jih skeptiki zaradi jeznoritosti Cerarjeve vlade že odmislili iz urejenih javnih financ. Kaj če bi se Cerar res domislil in na pokojnine »čisto pozabil«? Hvala bogu mu ne ustava ne zakonodaja česa takega ne omogočata, je pa v deželici, kjer so konflikti zdrknili na raven lutkovnih predstav, marsikaj mogoče.

Če so s šolniki pripravljeni zaostriti boj v mesarsko klanje in jih izzivati z enoodstotno povišico, potem je ta vlada res vazal velikega kapitala. In če varčuje pri vojaških škornjih, ji vsekakor lahko prisodimo samo omejenost, balkansko zarukanost. Ali pa korupcijo. V JLA sem edini v svoji enoti znal uporabljati pisalni stroj, zato sem lahko pokukal tudi v takšne publikacije zaupne narave: pri zastavniku tem in tem je vojaška policija doma našla 167 krampov in toliko lopat (!?).

Če se razmahne, je korupcija tako rekoč neuničljiva in od lani do letos po podatkih OECD naša državica ni prav nič napredovala (56. mesto v svetu); če so nekdaj nižji časniki kradli krampe, zdaj veleposlaniki v Madridu polnijo svoje kleti s kladivi in z macolami. Dobro, morda koga doleti »španska gripa«, toda tega ni mogoče reči za Karla Erjavca, ki je pred dvema letoma izredno uskladitev pokojnin za smešnega 0,7 odstotka dobesedno izsiljeval. Za toliko bi morala ministrica Anja Kopač Mrak dvigniti življenjsko raven upokojencev. Tako je Karl, član vladajoče koalicije, pomagal zatreti interpelacijo proti ženskici – za 0,7 odstotka. Sicer bi Karl udaril s pestjo po mizi. Tu se seveda že spuščamo v sivo-črno nebo Doline šentflorjanske, v kateri ima Erjavec kar 600 tisoč vojščakov. Vsaj tako je prepričan. V resnici pa je na njih v zadnjem obdobju »čisto pozabil«, kar verjetno ne bo ostalo brez posledic. Rating Desusa se pred parlamentarnimi volitvami hitro znižuje in Erjavčeve glasove najverjetneje srka predvsem nova zvezda Marjana Šarca. Bodo zdaj vehementnemu in vse bolj vase zagledanemu Karlu pomagali v koaliciji?

Tudi to se utegne zgoditi, če jim bo šlo zelo za nohte, vendar se zdi, da bo notranja statika te združbe povsem popustila. Nič hudega, a prav vsem akterjem se je zareklo, da se nikoli več ne bodo pečali z Janezom Janšo. Zdaj pa bodo k njemu romali na kavo najprej Tonin, potem zelo verjetno Erjavec in tako naprej.

To nas pravzaprav niti ne zanima toliko, kajti politika je bila pri nas vselej vlačuga in bo taka tudi ostala. Toda dejstvo je, da nam iz mandata v mandat predaja čedalje bolj razpuščeno domačijo z luknjasto streho, s praznim hlevom in z nepokošenimi travniki. Pokojninskemu sistemu, na primer, se bodo zaradi rigidne administracije še bolj vdirala tla in bo še bolj izgubljal materialno osnovo. Na primer: koliko bo ostalo državi od na tisoče uvoženih gradbenih delavcev, s katerimi špekulira mafija?

Odveč bi bilo brskati po podrobnostih te umazane trgovine z ljudmi, ki pa jo država, kot vse kaže, tolerira? In še mimogrede: vse to gre v resor ministrice Kopač Mrak, ki tako velikih lopovščin pač sama ne more obvladovati. Je tu še kdo, da bi pomagal? Ali se država hitro izčrpa, če pri roki nima ravno pravšnjih zimskih škornjev?

V resor ministrice, ki ji je kavalir Karl kupil nadaljevanje kariere z 0,7-odstotno povišico pokojnin, sodijo tovornjakarji, ki so trenutno največja vojska v državici. V razne zveze je včlanjenih kar 3800 avtoprevozniških družb s približno 30 tisoč poklicnimi vozniki. Pravijo, da ustvarijo 17 odstotkov BDP. No, in tu je seveda nujno dodati, da kar 70 odstotkov vozil, ki so ta hip na cestah, vozijo Romuni, Bolgari, Madžari, Slovaki itd.

Za upokojence se s parlamentarnimi volitvami verjetno ne bo nič spremenilo, ker niso podani nobeni novi predvsem materialni okviri za to. In morda bo tako, začasno, še najbolje, ker kaže, da ta hip v politični »eliti« res ni nikogar, ki bi bil sposoben kaj večjega, drznejšega (zdravstvena reforma). Dobro bi bilo, da bi se Erjavčeva stranka po dolgih letih razvodenela v tisto, kar v resnici je, kadrovska pivnica odprtega tipa, in bi se lahko odprla nova razmišljanja.

Za vse se najde rešitev: če nimaš pravih škornjev, pa pojdi na jutranji zbor v copatah. In ne tečnari preveč.