1. SNL: V Ljudskem vrtu brez zmagovalca

Nogometaši Maribora in Olimpije so se na srečanju 16. kola razšli z neodločenim izidom 2:2.

Objavljeno
30. oktober 2011 08.47
Posodobljeno
30. oktober 2011 19.33
M. Ž., Delo.si
M. Ž., Delo.si

Maribor - Varovanci Darka Milaniča so na domačem igrišču uspeli iztržiti točko proti ljubljanski Olimpiji. To ne bi bilo nič čudnega, če domači od 21. minute ne bi igrali z igralcem manj, kar se jim, zahvaljujoč njihovi kakovosti, ni pretirano poznalo.

Prvo priložnost na tekmi so si priigrali domači že v drugi minuti, vendar strel Ibraimija z roba kazenskega prostora končal v rokah Džafića. Isti igralec je bil v središču pozornosti tudi dve minuti kasneje, ko je Tavares izkoristil luknjo na levi strani Olimpijine obrambe in poslal predložek v sredino. Žogo je gostujoči vratar sicer odbil, vendar le na nogo Ibraimija, ki je s približno sedmih metrov meril previsoko.

Nerazumljiva poteza Mezge

Nogometaši Maribora so po uvodnih priložnostih in v obdobju, ko so prevladovali na igrišču, v v 21. minuti doživeli pravi šok. Rdeči karton si je namreč prislužil Dejan Mezga. Hrvaškega nogometaša je v kazanskem prostoru podrl Matic Fink, vendar glavni sodnik Čeferin ni dosodil ničesar. Mezga se je sprva le verbalno spopadel z gostujočim igralcem, nato pa ga je udaril z glavo, za kar si je prislužil rdeči karton.

Številčno premoč so Ljubljančani izkoristili v 28. minuti, ko je Milec nenamenoma z glavo podal na nogo Davorju Škerjancu, ta pa je z močnim udarcem v vratarjev levi kot zadel za 1:0.

Vztrajanje Mariborčanov poplačano

Štiri minute kasneje so imeli domači lepo priložnost za izenačenje, a je strel Volaša iz neposredne bližine vratar Džafić ubranil. Mariborčani so si novo polpriložnost priigrali v 44. minuti, ko je udarec iz prostega strela Rajčević uspel preusmeriti zgolj prek prečke

Vztrajnost se je domačim izplačala le minuto kasneje, ko je neposrečeno boksanje žoge domačega vratarja izkoristil Agim Ibraimi in izenačil na 1:1.

Ko je že vse kazalo, da se bo prvi polčas končal z neodločenim izidom, pa se je v ugodnem položaju znašel Dare Vršič. Njegov strel je vratar Handanović uspel ubraniti, odbito žogo pa je s svojim prvim golom v državnem prvenstvu v gol pretvoril Filip Valenčič.

Navijači po starih notah

Tudi tokrat pa ni šlo brez navijaških izgredov. Med prvim polčasom so navijači na igrišče zmetali kar nekaj pirotehničnih izdelkov, po izenačujočem zadetku Ibraimija pa so gostujoči navijači na travnato zelenico vrgli tudi nekaj stolov - to so na prvi tekmi v Stožicah storili tudi navijači Maribora.

V drugem polčasu so imeli več od igre gostujoči nogometaši, vendar niso uspeli resneje ogroziti gostujočega vratarja. Ta je bil v središču pozornosti v 66. minuti, ko je v gneči svojega kazenskega prostora odrinil nogometaša Maribora Arghusa. Na njegovo srečo mu je glavni sodnik pokazal zgolj rumeni karton.

V 68. minuti so Mariborčani znova izenačili. V protinapadu je Rajčević lepo zaposlil Cvijanovića, ki je z mojstrskim strelom z desne strani kazenskega prostora Ljubljančanov žogo udaril v vratarjev daljši kot, Džafić je bil brez moči.

V 80. minuti je Martin Milec zapravil priložnost za izenačenje, ko je njegov udarec iz prostega strela končal visoko nad prečko Olimpijinih vrat.

Zaključek srečanja je minil v znamenju zapravljenih priložnosti. Pri gostih je bil dvakrat nenatančen Vršič, na drugi strani pa je v zadnji akciji tekme zgrešil rezervist Berić.

Mariborčani imajo na prvenstveni lestvici štiri točke prednosti pred Goričani in Ljubljančani, pri čemer so odigrali tudi tekmo manj.

Domači trener Darko Milanič po tekmi ni bil zadovoljen s točko. »V dobri tekmi z veliko ritma je dvoboj obrnila mezgova neumnost. Do takrat smo imeli vse niti v svojih nogah, nato pa smo si privoščili preveč pasivno igro in Olimpiji dopustili dva zadetka, pa čeprav so takrat vsi naši igralci stali za žogo. Ko je bilo razmerje igralcev na igrišču izenačeno (11:11), smo bili mi dominantnejši. V drugem polčasu so bili igralci pogumni, veliko bolj pogumni, toda kljub vsemu ne moremo biti zadovoljni s točko, želeli smo si zmage,« je povedal Milanič.

Podobnega mnenja kot domači trener je bil tudi Zlatko Zahovič, športni direktor Maribora. »                        «

Dušan Kosič je pohvalil organizacijo dogodka. »Štajerci so pripravili izjemno vzdušje, mi pa zanimivo tekmo. Pristop naših igralcev je bil zadovoljiv, končno se je »odprlo« napadalcem. Kljub vsemu pri meni ostaja grenak prioukus, saj pri vodstvu z 2:1 nismo izkoristili številčne prednosti, tekmec je bil agresiven in čvrst in nas kaznoval. Z izjemo prvih desetih minut uvodnega polčasa smo igrali preveč brezglavo. V takšnih tekmah, ko ni časa in prostora, je hitrost pomembna,« je dodal gostujoči trener.

 

Celjani slavili v gosteh

Na prvi tekmi dneva sta se pomerila Triglav in Celje. Gledalci so videli zgolj en zadetek, ki ga je v 16. minuti dosegel Roman Bezjak.

Domači so si večino priložnosti priigrali v drugem polčasu. Najprej je v 56. minuti v kazenskem prostoru padel Dejan Burgar, a je glavni sodnik le odmahnil z roko. V nadaljevanju sta se v obetavnem položaju znašla Bezjak v 58. minuti in Krcić tri minute kasneje, vendar nista uspela premagati gostujočega vratarja Mujčinovića.

Celjani so se z zmago v Kranju povzpeli pred Muro na šesto mesto, medtem ko so Gorenjci doživeli še 11. poraz in ostajajo na zadnjem mestu prvenstvene lestvice.

Rezultati 16. kroga:

Danes:

Maribor - Olimpija 2:2 (1:2) ('45 Ibraimi, '68 Cvijanović; '28 Škerjanc, '49 Valenčič)

Triglav - CM Celje 0:1 (0:1)

Sobota:

Domžale - Mura 05 2:1 (2:0)

Rudar - Luka Koper 0:1 (0:0)

Nafta - Hit Gorica 2:3 (0:1)

 

Lestvica:

1. Maribor 15 31 točk

2. Hit Gorica 16 27

3. Olimpija Ljubljana 16 27

4. Domžale 16 24

5. Rudar Velenje 15 23

6. CM Celje 16 21

7. Mura 05 16 20

8. Luka Koper 16 18

9. Nafta Lendava 16 14

10. Triglav 16 11