2007: Leto brez presežkov

Za razliko od iztekajočega leta, v katerem so lahko športni navdušenci uživali v dveh velespektaklih - svetovnem nogometnem prvenstvu v Nemčiji in zimskih olimpijskih igrah v Torinu, je prihajajoče leto 2007 veliko bolj skromno.

Objavljeno
27. december 2006 11.40
Ljubljana - Za razliko od iztekajočega leta, v katerem so lahko športni navdušenci uživali v dveh velespektaklih - svetovnem nogometnem prvenstvu v Nemčiji in zimskih olimpijskih igrah v Torinu, je prihajajoče leto 2007 veliko bolj skromno. Izstopajočega dogodka ni, kar pa seveda ne pomeni, da se športnike in športnice ne bodo po najboljših močeh borili za stotinke, centimetre, sodniške ocene, točke, gole, koše in naklonjenost gledalcev.

Slovenija bo v letu 2007 gostila kar nekaj velikih in odmevnih tekmovanj. V zimskih športih bodo to tekme svetovnega pokala v alpskem smučanju ter smučarskih skokih. V začetku januarja - če bo narava to omogočila - se bodo na mariborskem Pohorju merile najboljše slalomistke in veleslalomistke, v začetku marca pa bo najboljše tekmovalce v tehničnih disciplinah gostila Kranjska Gora. Vmes, sredi januarja, se bodo na Pokljuki predstavili še najboljši biatlonci ter njihove kolegice, vrhunec zimske sezone pri nas doma pa bo zagotovo finale svetovnega pokala v smučarskih skokih v Planici konec marca.

Ko bodo v naravi pognali prvi zvončki in trobentice, bodo oživele tudi nogometne zelenice. Slovenska nogometna reprezentanca ima le še teoretične možnosti za uvrstitev na evropsko prvenstvo v Avstriji in Švici leta 2008, aprilske tekme nadaljevanja kvalifikacij bodo hitro dale odgovor, kako naprej. Slovenija bo najprej gostovala v Albaniji, nato bo gostila Nizozemsko, do konca leta pa bodo v goste prišli še Romuni, Belorusi ter Albanci.

Največji športni dogodek na slovenskih tleh v letu 2007 bo svetovno prvenstvo v hokeju za moške 1. divizije. Slovenski Risi se bodo v družbi Madžarske, Velike Britanije, Litve, Romunije in Japonske potegovali za prvo mesto, ki edino vodi v elitni razred svetovnega hokeja. Poleg hokejskega prvenstva, ki ga bo gostila Ljubljana, bo Slovenija gostila še dve mladinski prvenstvi, in sicer februarja svetovno prvenstvo v kegljanju v Celju ter julija evropsko prvenstvo košarkarjev do 20 let v Novi Gorici.

Ob tekmah svetovnega pokala v zimskih športih pa bo Slovenija gostiteljica še tekem svetovnega pokala v gimnastiki (Maribor), streljanju s puško šibrenico (Pragersko), kajaku in kanuju (Tacen), ritmični gimnastiki (Ljubljana), gorskem kolesarstvu (Maribor) ter športnem plezanju (Kranj). Kolesarska dirka po Sloveniji je na sporedu od 13. do 17. julija, turnir WTA v Portorožu pa se bo odvijal konec septembra.

Osrednji mednarodni tekmovanji v ekipnih športih z vidika slovenskih tekmovalcev bosta svetovno rokometno prvenstvo za moške konec januarja in v začetku februarja v Nemčiji ter evropsko košarkarsko prvenstvo septembra v Španiji. Čudežev ni pričakovati, lepo pa bi bilo, če bi rokometaši izboljšali 11. mesto s prejšnjega SP v Tuniziji, košarkarji pa se uvrstili do petega, morda šestega mesta, ki še prinaša mesto na olimpijskih igrah v Pekingu 2008. Glede na uspehe naših predstavnikov in predstavnic pa bo zanimivo spremljati tudi atletski prvenstvi - v začetku marca evropsko v Birminghamu ter avgusta svetovno na Japonskem, plavalno SP v Melbournu konec marca, biatlonsko SP v Anterselvi februarja ali evropsko prvenstvu v judu aprila v Beogradu. Aljaž Pegan in Mitja Petkovšek se bosta za evropske naslove potegovala konec aprila v Amsterdamu, za svetovne pa v začetku septembra v Stuttgartu. Kajakaši in kanuisti slalomisti bodo nastopili na EP na Slovaškem ter SP v Braziliji, kolesarji na SP v Stuttgartu, strelci na EP v Franciji ter Granadi, veslači na SP v Muenchnu, judoisti in judoistke v Rio de Janeiru, namiznoteniški igralci pa na EP v Beogradu.

Prva dirka formule ena po eri Michaela Schumacherja bo velika nagrada Avstralije 18. marca. Zanimivo bo videti, kako se bo svetovni prvak Fernando Alonso znašel za volanom McLaren Mercedesa in ali bo Kimi Raikonnen dostojen naslednik legendarnega Nemca v rdečem Ferrariju. Valentino Rossi bo na veliki nagradi Katarja v začetku marca začel lov za naslovom, ki mu ga je v zadnji dirke minule sezone speljal Američan Nick Hayden, Sebastien Loeb pa bo že konec januarja v Monte Carlu štartal na četrti zaporedni naslov svetovnega prvaka v reliju.

Večina klubskih naslovov na Stari celini bo odločenih v maju. Prizorišče zadnjih poletnih olimpijskih iger bo gostilo finali v najpomembnejših športih - v začetku meseca zaključni turnir košarkarske evrolige, konec maja pa še finale nogometne lige prvakov.