Aamodt se je upokojil

Kjetil Andre Aamodt je včeraj sporočil, da končuje aktivno športno pot. Po 17 letih tekmovanj, v tem času je Norvežan osvojil vse, kar je v alpskem smučanju moč osvojiti.

Objavljeno
07. januar 2007 12.05
Kjetil Andre Aamodt je eden najuspešnejših norveških športnikov v zgodovini
Oslo - Kjetil Andre Aamodt, eden najuspešnejših norveških športnikov v zgodovini, je v soboto sporočil, da končuje aktivno športno pot. Po 17 letih tekmovanj, v tem času je Norvežan osvojil vse, kar je v alpskem smučanju moč osvojiti, je svojo odločitev o slovesu z belih strmin sporočil ob prejemu nagrade za najboljšega norveškega športnika leta 2006. "Nimam več fizičnih in psihičnih moči za nadaljevanje. Skrbeti pa moram tudi za družino," je pojasnil 35-letni Aamodt.
Aamodt v letošnji sezoni ni tekmoval, saj je maja prestal operacijo kolena, kljub temu pa je še pred mesecem dni namignil, da si želi nadaljevati. Zdaj se je odločil za slovo, tako da so Norvežani v pol leta ostali brez slavnega sanjskega dvojca Kjus-Aamodt: Lasse Kjus je tekmovalno pot končal lani na finalu sezone v Aareju.

"Fizično in psihično nisem več na vrhuncu in to je razlog, da se poslavljam. Mislim, da je zdaj pravi čas. Star sem 35 let in imam družino," je Aamodt, ki je med lanskimi olimpijskimi igrami v Torinu postal tudi oče, na norveški televiziji sporočil odločitev o koncu kariere. Zadnji vrhunec kariere je Norvežan doživel prav na lanskih OI v Torinu, ko je kljub poškodbi na smuku osvojil zlato medaljo v superveleslalomu. S tem je postal najstarejši smučar z zlato medaljo na OI, svojo izredno bogato zbirko kolajn pa je obogatil z osmo, kolikor jih pred njim ni osvojil noben smučar - med njimi so štiri zlate. S tremi olimpijskimi zlatimi medaljami v isti disciplini, superveleslalomu (1992, 2002 in 2006) pa je postavil mejnik, ki ga bodo njegovi nasledniki težko presegli.

Aamodt je bil tudi izreden zbiralec medalj na svetovnih prvenstvih, saj jih je v dolgih letih osvojil kar 12, med njimi tudi pet naslovov svetovnega prvaka. Na tekmah svetovnega pokala je dosegel 21 zmag, skupno pa je na stopničkah po tekmah stal 62-krat. Svoj pohod je Aamodt začel na svetovnem prvenstvu leta 1991 v Saalbachu, prve olimpijske medalje, ki je bila obenem tudi prva norveška v alpskem smučanju po 40 sušnih letih, pa se je razveselil leto kasneje v Albertvillu. Le na OI v Naganu 1998 je Aamodt ostal brez stopničk, sicer pa se je z odličji okitil na petih igrah v obdobju od 1992 do 2006, podobno pa je bilo na SP; sušno je bilo le leto 2005, do takrat pa je na vseh tekmovanjih od leta 1991 vsaj enkrat dobil medaljo.

"O tem je razmišljal pol leta. Takšen profesionalec kot on, bi se morda lahko vrnil, vendar ima zdaj v življenju druge stvari in nima več prave motivacije. Poleg tega je zdaj zdrav in še ene poškodbe si ne bi mogel privoščiti," je odločitev svojega varovanca z razumevanjem pospremil glavni trener norveške ekipe Marius Arnesen.