Abu Dabi zadnja postaja za mnoge

Zadnjo dirko sezone v formuli 1 in prvo v Abu Dabiju ne bo zaznamoval boj za naslov svetovnega prvaka, ki si ga je Jenson Button zagotovil že v Braziliji. V ospredju bo dvoboj za drugo mesto, morda še bolj pa mnogi čustveni slovesi.

Objavljeno
29. oktober 2009 12.15
Robert Kubica
P. Z.
P. Z.
Abu Dabi - Tako Jenson Button kot njegovo moštvo Brawn GP sta si pred debijem na dirkališču Yas Marina že osvojila posamični in konstruktorski naslov. Dirkalniki bodo v Abu Dabiju hrumeli skozi hotel, izhod iz boksov je skozi predor, prvič v zgodovini se bo dirka začela podnevi, končala pa ob sončnem zahodu, ki bo simbolično spustil zastor nad razburljivo sezono, v kateri ni manjkalo presenečenj, afer in boja za oblast na čelu formule 1 in FIA.

Končala se bo zgodba Fernanda Alonsa pri Renaultu in Kimija Räikkönena pri Ferrariju, kar nekaj tekmovalcev bo zamenjalo moštva. BMW se umika iz formule 1, prihodnost Toyote je negotova, v F1 se vrača Lotus, v prihodnji sezoni bomo videli kar nekaj novih obrazov. Partnerstvo med McLarnom in Mercedeson je pri koncu. Mercedes naj bi ostal s prvakom Brawnom.

McLaren bo v prihodnji sezoni nastopal z zdaj že bivšim prvakom Lewisom Hamiltonom, neuspešni Heikki Kovalainen zapušča angleško moštvo. Räikkönen se zdi glavni kandidat za vrnitev med srebrne. Robert Kubica zapušča BMW in bo po novem vozil za Renault namesto Alonsa. »Rad bi sezono končal z dobrim rezultatom za Renault. To bo zelo čustvena dirka. Z Renaultom me vežejo krasni spomini. Renault je eden velikanov formule 1,« je dejal Alonso, ki se je s Francozi osvojil oba naslova svetovnega prvaka.

Button bo verjetno ostal pri Brawnu, ki pa ga zapušča Rubens Barrichello. Mesto bo odstopil Nicu Rosbergu iz Williamsa. Drugi voznik BMW Nick Heidfeld si še ni našel novega delodajalca in bo želel sezono skleniti z odmevnim rezultatom.

Med redkimi, ki še imajo tekmovale ambicije, je Red Bullov Sebastian Vettel, ki želi ohraniti prednost dveh točk pred Barrichellom v boju za drugo mesto. »Želim biti drugi, zato bom vozil, kot da gre za vse ali nič,« je dejal zmagovalec treh letošnjih dirk.

Poslavlja se tudi dolivanje goriva med dirko, ki bo zaradi varčevalnih ukrepov v novi sezoni prepovedano.

Spored:

Petek: prosti trening 1 (10.00 - 12.30)     
         prosti trening 2 (14.00 - 15.30)

Sobota: prosti trening 3 (11.00 - 12.00)
           kvalifikacije (14.00 - 15.00)

Nedelja: dirka za VN Abu Dabija (14.00 - 16.00)