Acroni Jesenice vračajo žogico

Zaplet na relaciji Hokejska zveza Slovenije - hokejisti Acroni Jesenic še ni dobil epiloga. Danes so na Jesenicah sklicali novinarsko konferenco, na kateri so spet predstavili svoje stališče.

Objavljeno
04. februar 2007 16.10
Pavel Rupar odhaja iz sodišča
Jesenice - Zaplet na relaciji Hokejska zveza Slovenije - hokejisti Acroni Jesenic še ni dobil epiloga. Danes so na Jesenicah sklicali novinarsko konferenco, na kateri so spet predstavili svoje stališče glede nesodelovanja gorenjskih hokejistov na akcijah pod okriljem HZS. Zahteve ostajajo enake kot prej, najprej mora HZS urediti zavarovanje plač hokejistov, da ob morebitni nesposobnosti za delo oziroma neigranju ne bi utrpeli prevelikih finančnih odlivov.

Sporna zavarovanja

Ko je že kazalo, da bo slovenski reprezentančni hokej po nemirnem obdobju zaplul v mirnejše vode z vrhuncem na domačem drugoligaškem SP čez dva meseca, se je spet zapletlo. Potem ko so v jeseniškem klubu s sklepom upravnega odbora odločili, da reprezentantom iz tega kluba ne bodo dovolili nastopa na bližnjih akcijah v Nemčiji in na Danskem, so se odzvali na HZS ter jeseniške trditve zanikali in zatrdili, da so igralci ustrezno zavarovani za primere poškodb. Vodstvo hokejskega kluba Acroni Jesenice meni, da temu ni tako, in ostaja pri svojih zahtevah. Predsedstvo HZS bo o zadevi razpravljalo na ponedeljkovi seji.

Rupar očita HZS neprofesionalnost


Predsednik HK Acroni Jesenice Pavel Rupar je na današnji novinarski konferenci dejal, da HZS ne igra poštene igre, s čimer vodstvo kluba ostaja pri svojih zahtevah, saj se zapleti že vse predolgo vlečejo. "Že dolgo časa si želimo imeti korektne odnose s HZS. Ta organizacija je že vrsto let v krizi, stanje se kljub temu, da se je zamenjal predsednik, ni spremenilo niti za milimeter, po svoje se krojijo pravila igre, finančno stanje, brez upoštevanja stališč in želja klubov. Upravni odbor HK Acroni Jesenice se je odločil najprej urediti status igralcev. Igralce želimo zaščititi v primeru poškodb, da se ne bi ponavljali primeri 'Mitja Sotlar', kjer je igralec še vedno brez dohodkov zaradi poškodbe. Naše zahteve ostajajo iste: do jutri zvečer mora zveza pokazati vodstvu kluba, da so zavarovane tudi plače igralcev; da igralcem, ki bodo potovali v Nemčijo in na Dansko, priznajo dnevnice; zahtevamo da se naredi red, kajti izsiljevanj HZS je bilo v vseh teh letih preveč."

Primer "Sotlar"

Rupar je ob tem še izpostavil problem opreme igralcev, prav tako pa bo potrebno ob reprezentančnih akcijah podpisati aneks s klubom, kjer se bodo obveznosti do kluba prenesle na reprezentanco. "Vnovič poudarjam, da ni pošteno do igralcev, da so po poškodbah prepuščeni sami sebi; Sotlarja do danes še nihče ni vprašal, kako je z njegovim zdravjem in od česa živi, zato je potrebno še enkrat poudariti, da mora biti odnos zveze do igralcev drugačen. Finančno stanje in dolgovi na relaciji klub - zveza nas trenutno ne zanimajo, ne zanimajo nas niti njihove izjave. Tu bi rad poudaril še odnos reprezentančnega trenerja, ki prihaja iz urejene lige NHL, kot sam pravi, tu pa se sprehaja po garderobi in nagovarja igralce, naj se uprejo vodstvu kluba, ne da bi se prej o tem posvetoval z vodstvom kluba," je še povedal Rupar.

Novinarske konference se je udeležil tudi branilec Acroni Jesenic Mitja Sotlar, ki se je na tekmi Italija - Slovenija poškodoval (udarec v glavo), še danes pa je zato odsoten s tekem: "Sredi decembra sem se poškodoval na tekmi z Italijo, kar pomeni, da je šlo mimo mene pol decembra in celoten januar, to pomeni že skoraj dva meseca. Dohodka nisem dobil še nobenega, česar pa ne morem pričakovati, saj v dveh mesecih za klub nisem naredil ničesar. Mislim, da bi morala ta izpad dohodka povrniti reprezentanca, saj sem se poškodoval tam. Kar se tiče podpisovanja kakršnih koli dokumentov z reprezentanco, je šlo za pogodbe za nagrade ob morebitnih uspehih in dnevnice, o zavarovanju ni bilo govora."