Adela Šajn odlična četrta na gredi

Slovenska telovadka Adela Šajn je na svetovnem pokalu v športni gimnastiki v Cottbusu prišla do uspeha kariere. V močni mednarodni konkurenci se je na gredi uvrstila na četrto mesto, na parterju pa je bila osma.

Objavljeno
25. marec 2007 19.40
Adela Šajn
Cottbus - Slovenska telovadka Adela Šajn je, potem ko je z uvrstitvijo v dva finalna nastopa na svetovnem pokalu v športni gimnastiki v Cottbusu, že v petek pripravila veliko presenečenje, v današnjih finalih prišla do uspeha kariere. V močni mednarodni konkurenci je namreč na gredi z oceno 14,825 točke pristala tik za stopničkami na četrtem mestu, na parterju (13,600) pa je bila osma.

Šajnova presenetila konkurenco

Čeprav je slovenska ekipa tudi na drugo letošnjo tekmo svetovnega pokala odpotovala brez poškodovanih asov Aljaža Pegana in Mitje Petkovška, si je kljub temu zadala smel cilj: uvrstitev v finale. Slednjo je vodstvo odprave sicer pričakovalo od Saša Bertonclja na konju z ročaji, saj je bil telovadec Narodnega doma blizu elitne osmerice že na uvodni tekmi v Parizu. A Bertonclju sestava ni dobro uspela in je končal zgolj na 18. mestu. Zato pa je vse skupaj nadvse prijetno presenetila Šajnova, edina slovenska telovadka na tekmi v Nemčiji, ki si je na tako imenovanem turnirju prvakov hladnokrvno pritelovadila kar dva finala.

"To je res izjemno presenečenje, resda je Adela obe sestavi prikazala brez večjih napak, a ima na obeh orodjih še nekaj rezerve. Že pred odhodom v Nemčijo sem si zelo želel, da bi se Adela v finale uvrstila tudi na tekmi v tujini in to ji je uspelo že na njeni prvi večji preizkušnji sezone. Res sem vesel," je bil že po kvalifikacijah zadovoljen trener Šajnove Silvo Marinčič, ki se je odločil, da svoje varovanke v finalih z rezultatom ne bo niti najmanj obremenjeval. Ta poteza se je izkazala za pravilno, saj je telovadka Zelene jame na gredi končala celo na četrtem mestu.

"Zelo sem vesel, saj sem si resnično želel, da bi Adeli po finalih lani pred domačimi gledalci v Mariboru podoben podvig uspel tudi kje v tujini, saj sem verjel, da zmore. Čeprav ne gre zmanjševati pomembnosti rezultata v Sloveniji, saj je bila tam pod dodatnim pritiskom," je povedal Marinčič in dodal: "Konkurenca v Cottbusu je bila izjemno močna, vidi se, da prihaja nov rod mladih tekmovalk iz tradicionalno morda gimnastično ne tako slovitih držav. Vesel sem bil že, ko si je priborila oba finala, saj sestav ni prikazala povsem brez napak, sploh za parter pa si nisem mislil, da ji to že lahko uspe."

Marinčič je povedal, da je njegova varovanka na gredi nastopila res odlično, blizu idealne izvedbe, ki ji tu in tam uspe na treningih. "Adela se je zadnja podala na gred in pred njo so dobro in brez večjih napak nastopile vse ostale finalistke. Sama je telovadila sproščeno in zbrano ter brez strahu in napetosti, kar ji je prineslo brez dvoma uspeh kariere. Zdaj je videla, da se lahko enakovredno meri z najboljšimi na svetu, saj so pred njo končale le svetovna prvakinja izpred dveh let Kitajka Ye Fan, lanska svetovna prvakinja Ukrajinka Irina Krasnjanska ter finalistka zadnjega evropskega prvenstva Grkinja Stefani Bismpikou," je svojo varovanko pohvalil Marinčič in dodal: "Če bova izboljšala še seskok, bi se lahko s tako 'čisto' izvedbo Adela redno uvrščala v finale in borila tudi za najvišja mesta."

Naslednja postojanka svetovnega pokala v športni gimnastiki bo Šalamunov memorial v Mariboru (od 13. do 15. aprila), ki bo hkrati zadnja večja tekma pred evropskim prvenstvom v Amsterdamu, ki bo od 23. do 29. aprila.