Aljančič bi lahko povabil močne Ruse …

Od četrtka do nedelje bo na Bledu na sporedu poletna liga Rudi Hiti, prvič doslej z gosti iz Švice. Ponovno bosta sodelovala tudi slovenska večna tekmeca Acroni Jesenice in Tilia Olimpija, ki se bosta pomerila v soboto.

Objavljeno
26. avgust 2009 12.36
Siniša Uroševič
Siniša Uroševič
Bled – Leto je naokrog, zastor nad slovenskim hokejem se dviga. V Podmežakli in Tivoliju so resda svoji moštvi najzvestejšim privržencem že predstavili, toda izvirna premiera nove sezone pri nas je le tista na Bledu. V kraju, kjer se je v zadnjih dneh pred jutrišnjim odhodom v Kalifornijo pripravljal vodilni slovenski hokejski as Anže Kopitar, bodo tradicionalno, že sedemnajstič doslej, priredili poletno ligo. Tako kot lani ohranja ime prireditelja Rudija Hitija, ki je vnovič zbral zanimivo druščino na ledu. Tekmovanje se bo začelo jutri, končalo pa na nedeljski večer.

Vodilna slovenska kluba Acroni Jesenice in Tilia Olimpija se bosta vnovič »udarila« že v svoji skupini, v kateri je še VSV iz Beljaka, sicer zmagovalec poletne lige pred enim letom. Takrat se je v velikem finalu, ki je z obiskovalci s Koroškega do vrha napolnil blejsko areno, pomeril s KAC iz Celovca, tudi letos udeležencem premiere sezone na Gorenjskem. V »celovški« skupini bodo prav tako že stari znanci poletne lige, hokejisti francoskega kluba Briançona, pri katerem kapetanska vloga pripada Kranjčanu Edu Terglavu, ter prvič doslej na Bledu igralci švicarskega moštva Langenthala.

»Premierno smo privabili na Bled moštvo iz Švice in obenem upamo, da to ni zadnjič. Že zdaj namreč razmišljamo o naslednjem poletju in gostovanju še uglednejšega švicarskega hokejskega kluba iz Fribourga. Toda mednarodno zasedbo bi radi še obogatili, Nestl Aljančič, predsednik HZS, bi nam lahko pomagal privabiti kakovostni ruski klub,« je razkril Rudi Hiti na včerajšnji novinarski konferenci v novoodprtem blejskem hotelu Triglav. Obenem pa nekdanji dolgoletni reprezentant ter prvi selektor samostojne slovenske hokejske reprezentance resno razmišlja tudi o zgodnejšem terminu tekmovanja od sedanjega.

»Vem, poletni ligi pripadejo skoraj vedno zadnji avgustovski dnevi, dejansko pa bi lahko odprli sezono en teden prej in nato moštvom omogočili še več časa za zadnje priprave pred prvenstvenim štartom. Tako bi lažje privabili goste iz vodilnih evropskih hokejskih dežel,« je še omenil Hiti in prikimal ob namigu, da se letošnje slovensko odprtje sezone na Bledu prekriva s še kakovostnejšim turnirjem v Salzburgu (Sparta Praga, CSKA Moskva, Zürich Lions itn.), kar seveda prepreči prihod prav katerega od omenjenih udeležencev na Bled. Jasno – s solnograškim proračunom se pri nas nihče ne more primerjati, sleherni prihod zvezdniškega moštva stane precej, a morda obstaja nek predor, skozi katerega bi poskusili uiti z manjšimi stroški. Mar ni član Spartinega strokovnega štaba František Vyborny, nekoč slovenski selektor, mar že omenjeni Aljančič ne ohranja imenitne prijateljske in poslovne vezi prav s Švicarji in Rusi?

A kakorkoli: glede na prikazano v skorajda že dveh desetletjih poletne lige na Bledu so tekme v štirih dneh prav lep uvod v sezono na sončni strani Alp. Ob vstopu Jeseničanov in Ljubljančanov v odprto avstrijsko prvenstvo je hokejska zima precej živahnejša, prej je bilo celo blejsko avgustovsko dogajanje eden slovenskih vrhuncev dogajanja na ledenih ploskvah. Toda tudi zdaj od četrtka do nedelje na Bledu hokejskim zanesenjakom ne bo dolgčas. Predvsem na sobotnem jeseniško-ljubljanskem derbiju gre pričakovati polne tribune, za katere vstopnice že prodajajo pri Eventimu. Dnevni ogled tekem v predprodaji stane 10 evrov, na dan tekme 15, ponujajo pa tudi vstopnico za vse tekme lige po 28 €.

Spored poletne hokejske lige Rudi Hiti

Četrtek:
Briançon – KAC (16), Acroni Jesenice – VSV (19.35); petek: VSV – Tilia Olimpija (16), KAC – Langenthal (19.30); sobota: Langenthal – Briançon (16), Acroni Jesenice – Tilia Olimpija (19.30); nedelja: tekma za 5. mesto (13), tekma za 3. mesto (16), tekma za 1. mesto (19).