Aljaž Pegan: 5. mesto je zame neuspeh

Po zlatem Melbournu 2005 ter srebrnih Århusu 2006 in Stuttgartu 2007 je bil v Londonu izjemen niz slovenskega telovadca Aljaža Pegana na svetovnih prvenstvih prekinjen. Slab doskok je odnesel novo kolajno.

Objavljeno
19. oktober 2009 12.56
Saša Verčič
Saša Verčič
London - V Londonu je Aljaž Pegan po štirih letih prvič spet ostal brez kolajne, novo uvrstitev na stopničke zmagovalnega odra pa mu je v včerajšnjem finalu odnesel seskok. Brez velikega koraka pri doskoku bi bilo njegovo vsaj 3. mesto, če ne celo drugo, nazadnje pa je pristal na petem.

Razočaranje je bilo temu primerno. »Če veš, da si lahko med najboljšimi tremi, če je kolajna realna, potem je 5. mesto neuspeh,« je ocenil Pegan, za katerega bi bil ob nastopu brez napake nedosegljiv zgolj Zou Kai. Kitajec je pometel s tekmeci in naslovu olimpijskega prvaka dodal še svetovno zlato, drugi je bil Nizozemec Epke Zonderland, tretji pa (neupravičeno) Italijan Igor Cassina.

Peganovo razočaranje po »le« 5. mestu je bilo razumljivo, saj je zelo optimistično pričakoval finale (zadnje dni tudi ni imel nikakršnih težav s hrbtom), dobro se je zavedal, da ima konkurenčno sestavo za kolajno, mogoče res ne za zlato, za drugi dve pa brez dvoma. A zadnje dejanje 41. svetovnega prvenstva je nato od samega začetka ubralo neželeni scenarij, saj so sodniki za uvod nekdanjemu olimpijskemu zmagovalcu Igorju Cassini (po pričakovanju) namenili zelo visoko oceno, za vse prej kot »čist« nastop celo 15,625, in to je bila tudi meja za kolajno, ko je za drog poprijel Pegan. Vmes je namreč kar 16,150 dobil Zou Kai, ki je imel sestavo z izhodiščno oceno neverjetnih 17,500, in Zonderland, ki je vendarle tudi na svetovnem prvenstvu nastopil brez velike napake in dobil 15,825.

Več v tiskani izdaji Dela