Alonso strahovito hiter v Valencii

Potem ko je nekaj dni nazaj dobil zeleno luč za nastop na dirki za VN Evrope, je Fernando Alonso eksplodiral na drugem prostem treningu, najbližjega zasledovalca premagal za skoraj sekundo in navdušil občinstvo v Valencii.

Objavljeno
21. avgust 2009 17.20
P. Z.
P. Z.
Valencia - Fernando Alonso dolgo časa ni vedel, ali bo sploh nastopil na domačem dirkališču, saj je Mednarodna avtomobilistična zveza Renault suspendirala zaradi hude napake v boksih na zadnji dirki na Madžarskem. Toda v ponedeljek je prizivno sodišče FIA vendarle upoštevalo pritožbo francoskega moštva in mu dovolilo nastop.

Alonso, nekdanji dvakratni svetovni prvak, je z obema rokama zagrabil priložnost in na današnjem drugem prostem treningu zasenčil vso konkurenco. Da je njegov Renault zelo hiter, je pokazal že pred mesecem na Hungaroringu, ko je dosegel "pole position", v Španiji pa nadaljuje s prepričljivo vožnjo. Vodilnega v skupnem seštevku svetovnega prvenstva Jensona Buttona (Brawn GP) je premagal za slabih osem desetink sekunde (0,774).

Tretji je bil še en voznik Brawna, Rubens Barrichello (+ 0,805), sicer najhitrejši na prvem treningu. Nemec Sebastian Vettel, ki je zjutraj podaljšal pogodbo z Red Bullom, je bil šele deveti (+ 1,319), njegov moštveni kolega Marc Webber pa še nižje, 15. Slabo se je odrezal tudi Ferrari, saj je bil Kimi Räikkönen enajsti (+ 1,335).

Na dopoldanskem prvem prostem treningu je bil najbolje razpoložen Brazilec Rubens Barrichello (Brawn GP). Za njim sta bila oba voznika McLarna Heikki Kovalainen in Lewis Hamilton, zmagovalec zadnje dirke na Madžarskem. Britanec je imel na drugem treningu obilo težav in je dosegel najslabši čas med vsemi.

Button, ki je dobil pet od prvih sedmih dirk, nato pa začel popuščati, ima v skupni razvrstitvi 70 točk, Webber je drugi z 51,5, Vettel pa tretji s 47. Do konca sezone je še sedem dirk. V soboto ob 14. uri bodo na sporedu kvalifikacije. Dirka za VN Evrope bo v nedeljo prav tako ob 14. uri. Lani je v Valencii zmagal Felipe Massa, ki ga zaradi poškodbe na Madžarskem v ferrariju zamenjuje Luca Badoer. Edini Italijan se v F60 ni izkazal. Na prvem treningu je bil zadnji, na drugem pa sta bila za njim samo dva dirkača.