Alonso že sprejel Hamiltonov izziv

Po veliki nagradi Italije, trinajsti letošnji dirki za svetovno prvenstvo v formuli 1, se je seznam kandidatov za lovoriko skrčil na vsega dve imeni, potem ko sta iz igre verjetno že izpadla Red Bullova voznika.

Objavljeno
15. september 2009 13.40
Miha Šimnovec
Miha Šimnovec
Monza - Sebastian Vettel (8.) in Mark Webber (odstop) sta doživela novo črno nedeljo. Najboljše karte ima – glede tega se ni nič spremenilo – Jenson Button (Brawn GP), ki je moral sicer na najhitrejši stezi priznati premoč moštvenemu tekmecu Rubensu Barrichellu, a ima pred njim še vedno zajetnih 14 točk naskoka, ki mu pred zadnjimi štirimi dirkami – v Singapurju (27. t. m.), Suzuki (4. oktobra), Sao Paulu (18. oktobra) in Abu Dabiju (1. novembra) – dovoljujejo miren spanec.

Niki Lauda
, nekdanji šampion in zdajšnji strokovni komentator pri nemški televizijski postaji RTL, dobro ve, kako se osvaja lovorike. »Jenson je v veliki prednosti. Če bo vozil pametno, to pomeni proti Rubensu in ne na zmago, mu naslova svetovnega prvaka nihče več ne bo mogel vzeti,« je presodil 60-letni Avstrijec.

Če je mogoče soditi po njegovih izjavah, se Button tudi sam še kako dobro zaveda, na kakšen način mora braniti vodstvo. »Nad položajem, v katerem se nahajam, se resnično ne morem pritoževati; veliko bolj enostavno je, če moraš namesto treh nasprotnikov paziti le še na enega,« je 29-letni Anglež s seznama tekmecev že črtal Vettla in Webberja, ki za njim zaostajata že za 26 oziroma 28,5 točke.

»Rdeči biki« so sicer krivdo za polom na veliki nagradi Italije zvalili na dobavljalca motorjev Renault. »Za naslov svetovnega prvaka se morajo pokriti vsi dejavniki – bolid, dirkač, motor ... in mi s slednjim v zadnjem obdobju nikakor ne moremo biti zadovoljni,« je zmajeval z glavo Helmut Marko, svetovalec za avtomotošport pri Red Bullu.

Kako počasna je letošnja »rdeča boginja« F60 oziroma kako hiter je Kimi Räikkönen, ki se je še četrtič zapored povzpel na zmagovalni oder, pa je pokazal tudi neuspešen ognjeni krst Giancarla Fisichelle pri Ferrariju, ki v Monzi ni mogel seči višje od devetega mesta. Kljub temu so se govorice, da bo »Ledenega moža«, ki si ga menda vroče želi Ross Brawn, prihodnje leto v italijanskem moštvu zamenjal Fernando Alonso, še okrepile.

Olje je na ogenj tokrat prilil kar španski zvezdnik sam, ki je na izziv Lewisa Hamiltona, da bi bilo čudovito, če bi se lahko naslednjih deset let boril z Alonsom (»Jaz z McLarnom, Fernando s Ferrarijem.«), odgovoril takole: »Nič nimam proti; sprejmem Lewisovo ponudbo …« Čeprav ni pozabil pripomniti, da še nič ni dorečeno, tega še zdaleč ni mogoče razumeti kot zanikanje …