Ameriški velikan še ni rekel zadnje besede

Čeprav je Andy Roddick začel OP ZDA kot eden od favoritov, ga je že v tretjem kolu ugnal rojak John Isner, ki se je še med Roland Garrosom in Wimbledonom boril z mononukleozo.

Objavljeno
07. september 2009 00.41
S. V.
S. V.
New York - Ko je Andy Roddick pred dvema mesecema izgubil epski finale Wimbledona proti Rogerju Federerju, je bil sicer potrt, a hkrati še bolj odločen, da znova osvoji turnir za grand slam, kar mu je doslej uspelo v New Yorku 2003. Prav OP ZDA se je zato zdelo kot naročeno, da bi se spet približal temu podvigu, in Roddick je pred dobrim tednom dni turnir začel kot eden od favoritov za zmago. A že v 3. kolu ga je ugnal rojak John Isner, ki se je še med Roland Garrosom in Wimbledonom boril z mononukleozo, zdaj pa se je na grand slamih prvič uvrstil med 16.

Isner je nase prvič opozoril pred dvema letoma, ko se je med dvestoterico prebil, potem ko je bil le šest tednov profesionalec. A po nekaj presenetljivih zmagah ga je hitro doletela streznitev, redno je začel izgubljati od nižje uvrščenih igralcev, povprečne rezultate pa je dosegal tudi lani. Letošnja sezona je prinesla nov zasuk, pred ameriškim velikanom (2,06 m) so padli Gaël Monfils, Marat Safin, Jo-Wilfried Tsonga, Tomaš Berdych, Tommy Haas ... In v New Yorku še Andy Roddick, ki se je sicer v dvoboju 3. kola vrnil po zaostanku z 0:2 nizih, a nato izgubil odločilnega, za najboljšega ameriškega igralca pa sta bili usodni podaljšani igri. Resda je Roddick tisti, ki ponavadi blesti v tie-breaku, a Isner je pri tem še veliko boljši: od zadnjih 17 jih je dobil kar 16. Petemu nosilcu je za to izstrelil tudi 38 asov, pri čemer Roddick nikakor ni igral slabo, saj je naredil zgolj 20 neizsiljenih napak, v petih nizih izgubil le eno igro na svoj servis (Isner dve) in osvojil sedem točk več od tekmeca ... »To je nedvomno največja zmaga v moji karieri, z njo se ne more primerjati prav nobena. A vseeno nisem še zadovoljen, imam občutek, da lahko tu dosežem tudi še kaj več,« opozarja tekmece Isner. Njegovo napoved bo lahko naslednji preizkusil Fernando Verdasco.

Tudi Španec se je v osmino finala prebil po pravi drami, ko je v petih nizih ugnal specialista za dolge dvoboje Tommyja Haasa, prvi resnejši preizkus je imel z Lleytonom Hewittom Roger Federer, prav tako presenetljivo Novak Đoković z Jessejem Wittnom. V 3. kolu se je moral še drugič za zmago bolj potruditi tudi Rafael Nadal, a za razliko od dvoboja z Nicolasom Kieferjem tokrat proti Nicolasu Almagru ni izgubil niza. Zaradi poškodbe desne noge je turnir že končal deveti nosilec Gilles Simon, ki se je Juanu Carlosu Ferreru vdal na začetku četrtega niza.

Iz ponedeljkove tiskane izdaje Dela