Ammann svetovni prvak

V uvodni preizkušnji smučarjev skakalcev na veliki skakalnici v Saporu je svetovni prvak postal Švicar Simon Ammann. Vsi slovenski reprezentanti so ostali zunaj finala.

Objavljeno
24. februar 2007 14.25
Svetovni prvak Simon Ammann
Saporo - Simon Ammann, ki je bil v vodstvu že po prvi seriji uvodne preizkušnje smučarjev skakalcev na nordijskem svetovnem prvenstvu v Saporu, je postal svetovni prvak na veliki skakalnici Okura. S skokoma 125 in 134,5 m je zbral 266,1 točke in za vsega dve desetinki ugnal presenečenje prvenstva, Finca Harrija Ollija (124/136,5; 265,9), ki je v finalu skočil kar dva metra dlje. Novo kolajno s SP je po srebru iz Oberstdorfa s tretjim mestom osvojil Norvežan Roar Ljökelsöy (123/135; 262,9). Slovenskim reprezentantom so očitno breme tekme in težke razmere za skakanje spodrezali krila, saj so kljub dobrim nastopom na treningih in v kvalifikacijah vsi ostali zunaj finala.

Še najboljši od Slovencev je bil na uvodni tekmi prvenstva tisti, ki se je v teh dneh od naših najbolj lovil; Rok Urbanc je s 104,5 metra zasedel končno 33. mesto. Preostali so bržkone prikazali svoje najslabše skoke sploh na tej napravi; Primož Pikl je bil s 103 metri 34., Peter Žonta s 100 m 39., Jernej Damjan, ki je imel v kvalifikacijah celo drugo daljavo dneva, pa je pristal pri komaj 94,5 m in s tem na 45. mestu.

Trener Ari-Pekka Nikkola poklapan

"Ne morem verjeti ... Tega enostavno ne razumem, kako lahko po solidnih nastopih na treningu in v kvalifikacijah nato na tekmi vsi fantje po vrsti meter do meter pa pol prezgodaj odskočijo na mizi?! Ne razumem, res ne," je poklapano razlagal glavni trener slovenske reprezentance Ari-Pekka Nikkola: "Očitno so vsi po vrsti popustili pod pritiskom, ki pa so si ga sami zadali. Zdaj je najpomembneje, da kljub vsemu fante skušamo sprostiti, da se bodo dovolj zbrali za jutrišnjo ekipno tekmo. Treba je nekako poiskati tiste občutke in vzdušje, ki je bilo na zadnji tekmi svetovnega pokala v Willingenu in poskušati sproščenost s treningov prenesti na tekmo." Medtem ko Nikkola ni mogel skriti razočaranja nad nastopi svojih varovancev, pa nasprotno - fantje sploh niso bili razočarani.

"Moj skok niti ni bil tako slab, morda sem bil le nekoliko prezgoden. Na tej skakalnici, ki je zelo težka in kaznuje vsako najmanjšo napako, se pa to zelo pozna in enostavno ni šlo. Meni res ni pisana na kožo, ni narejena za moj način skakanja. Ali gre zelo daleč, kot denimo včeraj, ali pa nikamor - vmesnih skokov tu zame očitno ni," je po nastopu povedal Damjan, ki je ohranil nasmeh na ustih in optimistično gleda naprej: "Neumno je, da me imate za prvega moža te reprezentance. Vsi smo lahko močni. Skoki so tak šport; včeraj je tudi Peter dokazal, da lahko skoči, Pikl na treningih ... Upam, da bomo jutri vsi naredili takšne skoke, kot jih znamo." Z njim se je strinjal tudi Urbanc: "Res je, da se tokrat ni razpletlo tako kot v Zakopanah, ampak nad samim skokom nisem tako razočaran. Verjetno mi je manjkalo malo sproščenosti in upam, da bo boljše. S tem se ne bom obremenjeval, nekateri imajo več sreče, drugi manj. Prepričan sem, da se v tem športu tudi takšen nastop da prebroditi ne v eni noči, ampak že v enem skoku, treba je gledati naprej in veselim se že drugih tekem."

Ammann: "To je neverjetno! Naravnost fantastično"

V ospredju pa se je bil boj za kolajne, v katerem se je najbolje znašel dvakratni olimpijski prvak iz Salt lake Cityja (2002) Ammann. In če je takrat 25-letni Švicar slavil za vsega desetinko točke, sta ga tokrat do zmage in s tem njegovega prvega večjega uspeha po OI 2002 pripeljali dve, s katerima je slavil zmago pred Ollijem, ki je v finalu sicer skočil kar dva metra dlje. "To je neverjetno! Naravnost fantastično," je takoj po zmagi, za katero je moral čakati na odločitev sodnikov, vzhičeno ponavljal Ammann in priznal: "Lahko razkrijem, da sem bil pred drugim skokom izjemno živčen, ko sem videl, kako daleč je skočil Olli. Komaj sem se dovolj zbral, da sem se spustil po zaletišču."

Osmoljenca prve tekme SP sta tudi najboljša skakalca to zimo v svetovnem pokalu; vodilni Norvežan Anders Jacobsen je končal na 14., Avstrijec Gregor Schlierenzauer pa je bil deseti. Branilec naslova na veliki skakalnici Finec Janne Ahonen pa je bil šesti.

Že v nedeljo skakalce čaka nova preizkušnja na veliki napravi; ekipna tekma se bo začela ob 10. uri po srednjeevropskem času.