Angleži menijo, da igramo kot Hrvati

Slovenija bo pojutrišnjem gostovala pri eni od najbolj slovitih nogometnih reprezentanc, Angliji, ki med navijači uživa precej večji ugled od njene dejanske uspešnosti na velikih tekmovanjih.

Objavljeno
03. september 2009 12.59
Jernej Suhadolnik
Jernej Suhadolnik
Ptuj - Edini slovenski nogometaš v angleškem prvenstvu Robert Koren, ki je tudi kapetan naše izbrane vrste in igralec z največ nastopi (39) za Slovenijo med aktualnimi reprezentanti, je v pogovoru razkril trenutni utrip na Otoku, ambicije izbrancev selektorja Matjaža Keka, spregovoril o svoji formi in najmočnejšem adutu od včeraj 54. reprezentance na svetu (prej 60.).

Slovenci so se znašli v nenavadnem položaju. V državi velja splošno prepričanje, da s tako slovitim tekmecem, kot bo v soboto Anglija, še nismo igrali, kar potrjuje tudi bližnje romanje več tisoč slovenskih navijačev v London. Po drugi strani pa zdajšnji rod reprezentantov, ki je zmes nekaterih izkušenih fantov, kot ste vi, Milivoje Novakovič, Boštjan Cesar in še kdo, ter generacije, ki je leta 2005 igrala v dodatnih kvalifikacijah za EP do 21 let z Nizozemsko (S. Handanovič, Birsa, Brečko, Jokič, Stevanovič idr.), še ni igral tako pomembne tekme, kot bo sredina s Poljsko …

"Zavedamo se, kaj nam ponuja tekma s Poljsko. Toda ne želim stopnjevati pritiska na soigralce ali kogarkoli drugega. Dejstvo je, da so nas v konkurenčni položaj v skupini 3 pripeljale uspešne igre v dosedanjih kvalifikacijah za svetovno prvenstvo 2010. Torej smo že dokazali, da lahko v primeru srčne igre z veliko teka premagamo prav vsakega tekmeca."

Točkovni iztržek slovenske zasedbe v letošnjem letu ni tako uspešen, kot je bil denimo v prvih tekmah kvalifikacij minulo jesen. Zakaj takšen rezultatski padec, če odmislimo zadnjo zmago s San Marinom?

"Memim, da se s tem ne kaže obremenjevati, saj smo tudi letos odigrali več tekem zelo zrelo. Vem, predvsem po porazu na Severnem Irskem so nam mnogi očitali neambiciozno igro. V Belfastu ni prijetno igrati nikomur, tudi nam ne. Dejstvo je, da tam svojih lepih priložnosti nismo izkoristili, na koncu pa smo prejeli precej poceni gol."

V zadnjih dneh je domačo nogometno javnost vznemirjala predvsem dilema okrog začetne enajsterice na Wembleyju ter različnih taktik za Anglijo in Poljsko. Obstaja bojazen, da bi se v Londonu nosilci igre iztrošili pred pomembnejšo tekmo s Poljaki?

"Ne smemo se slepiti: nobena reprezentanca ne more preživeti tekme z Anglijo v Londonu ob 'rezerviranem' pristopu. Nikakor ni mogoče igrati s pol moči, Slovenija pa sploh ne more igrati drugače kot na 100 odstotkih. Vemo, kako se lotiti tako Anglije kot Poljske, slednja je naša prioriteta. Na srečo bo imel selektor Kek pojutrišnjem na voljo šest menjav."

To so že vaše četrte kvalifikacije po tem, ko ste se že borili za evropski prvenstvi 2004 in 2008 ter svetovno prvenstvo 2006, zato poznate več slovenskih reprezentančnih rodov. Kaj je glavna odlika zdajšnje zasedbe, njeno najmočnejše orožje?

"V primerjavi s prejšnjimi rodovi nas zdaj odlikujeta večji moštveni duh in bolj kolektivna igra. Imamo nekaj dobrih posameznikov, toda naša moč se skriva v kompaktnem moštvu. Tudi zaradi tega imamo pravico do optimističnega razmišljanja pred Poljsko."

Kakšno škodo lahko vaši ekipi povzroči morebiten visok poraz z Anglijo?

"Izid te tekme ni tako pomemben, čeprav o takem scenariju sploh ne razmišljamo. Na Wembleyju resnično želimo zapustiti dober vtis."

Površen bralec angleških medijev bržkone sploh ne bi opazil, da Anglija pojutrišnjem v prijateljski tekmi gosti Slovenijo. Tamkajšnja javnost razpravlja le o sredini tekmi s Hrvaško. Se je na vas kot člana West Bromwicha in slovenskega reprezentanta sploh kdo obrnil za intervju ali pogovor?

"Posamezne klice sem prejel, toda povečini so novinarje zanimali podatki o Sloveniji kot državi, seveda tudi o reprezentanci. Toda moramo vedeti, da nas Angleži ne bi povabili na prijateljsko tekmo, če jim ta ne bi koristila. Očitno menijo, da igramo podoben nogomet kot Hrvati, sobotni dvoboj pa bo Fabiu Capellu in njegovim izbrancem bržkone služil kot priprava za sredino tekmo."

Boj za vrnitev v premier league ste začeli odlično …

"Drži, West Bromwich Albion je po petih kolih brez poraza. Toda do konca je še 41 kol in vse je odprto."