Anglija na pragu raja, Portugalska na robu pekla

Po Nizozemski bi lahko Anglija v sredo z zmago proti Hrvaški postala druga evropska reprezentanca z vstopnico za svetovno prvenstvo v JAR leta 2010. Tudi Španija je blizu, če bodo šli rezultati v njen prid.

Objavljeno
07. september 2009 13.05
Valter Birsa
P. Z.
P. Z.
Ljubljana - Za Angleže sredina tekma s Hrvaško ni samo priložnost, da si zagotovijo nastop na SP, temveč tudi za maščevanje za poraz na Wembleyju, ki jim je pred dvema letoma zaprla vrata na EP. "Čutimo, da nas čaka še neopravljen posel. Tedaj smo resnično doživeli šok. Še vedno ga nisem prebolel. To lahko pozdravimo samo z zmago, ki bi nam zagotovila nastop v Južnoafriški republiki," je dejal Steven Gerrard.

Anglija je pod selektorjem Fabiom Capellom povsem druga reprezentanca kot pod Stevenom McClarnom. Italijan ima za sabo sedem zaporednih zmag v kvalifikacijah. Toda še vedno se v angleški reprezentanci ne morejo otresti lukenj v obrambnih vrstah, Capello tudi vzrajno zavrača tekme začenjati z Jermainom Defoejem v napadu. Defoe se je kot rezervist proti Sloveniji v soboto ponovno vpisal med strelce. To je bil že njegov peti reprezentančni gol na treh tekmah. Toda Capello še naprej favorizira Emila Heskeyja kot partnerja Waynu Rooneyju v napadu.

Medtem ko tudi poraz za Anglijo ne bi bil usoden, je razpoloženje povsem drugačno v taborih Portugalske in Francije. Francija za vodilno Srbijo v skupini 7 zaostaja za štiri točke. Srbi bi si lahko v sredo na domačem igrišču v Beogradu na široko odprli vrata na SP, četi Raymonda Domenecha pa jih zaprli. Z zmago bi se Francija dve tekmi pred koncem kvalifikacij približala na točko zaostanka. Toda v Beogradu ne bo mogla računati na branilca Juliena Escudeja, ki je zabil avtogol za 1:1 v Romuniji, in morda tudi ne na Francka Riberyja. "Tudi če premagamo Srbijo, bomo še vedno potrebovali še en njen spodrsljaj," se težavne naloge zaveda edini francoski strelec v Romuniji Thierry Henry.

Portugalska je še v večjih težavah v skupini 1, potem ko je na Danskem iztržila samo neodločen izid 1:1. V sredo je zmaga proti drugouvrščeni Madžarski nujna. Portugalci so šele na četrtem mestu. Za Dansko zaostaja za sedem točk, za Švedsko za dve. Danci bodo v Albaniji lovili zmago za zagotovitev nastopa na SP.

Tako kot Anglija je tudi evropska prvakinja Španija dobila vseh sedem dosedanjih tekem. Selektor Vicente del Bosque se bo uvrstitve na SP veselil, če bo premagal Estonijo in če BiH ne bo premagala Turčije. Svetovni prvaki Italijani bi z zmago proti Bolgariji v Torinu Irski pobegnili na štiri točke prednosti v skupini 8.

Švica se odpravlja v Latvijo na vrhu skupine 2, potem ko je z 2:0 premagala Grčijo. "Imamo tri točke prednosti pred Grčijo in Latvijo, toda o naših možnostih bomo govorili šele po tekmi z Latvijo," je previden selektor Ottmar Hitzfeld: "Še vedno so tri reprezentance v igri za prvo mesto."

Podobne so razmere v skupini 4. Vodstvo Nemčije se je stopilo na eno točko, potem ko je Rusija premagala Liechtenstein s 3:0. Nemci bodo v sredo gostili Azerbajdžan. Russia, ki bo v sredo gostovala v Walesu, ima pet točk naskoka pred Finsko, ki bo odpotovala v Liechtenstein.

Nizozemska je prva evropska reprezantanca, ki si ja zagotovila nastop na SP. V skupini 9 se je zdaj vnela bitka za drugo mesto. Škoti upajo, da zdaj ne bo več tako "grizla", saj na Hampden Parku potrebujejo vsaj točko proti "tulipanom" Škoti bodo tudi navijali za remi med Norveško in Makedonijo, ki za njimi zaostajata za tri točke.

V slovenski skupini 3 so v igri za prvo mesto še štiri reprezentance. Slovenija ima vse v svojih rokah. S tremi zmagami, v sredo proti Poljski, na Slovaškem in v San Marinu, bi celo osvojila prvo mesto in se neposredno uvrstila na SP. Če Poljske v Mariboru ne premaga, bo močno ogroženo tudi drugo mesto.

Kvalifikacije za SP – Evropa:


1. skupina
– Madžarska : Švedska 1:2 (Huszti; Mellberg, Ibrahimović), Danska : Portugalska 1:1 (Bendtner; Liedson); vrstni red: Danska (7 tekem) 17, Madžarska 13, Švedska 12, Portugalska 10, Albanija (8) 6, Malta (8) 1;

2. skupina – Moldavija : Luksemburg 0:0, Izrael : Latvija 0:1 (Gorkss), Švica : Grčija 2:0 (Grichting, Padalino); vrstni red: Švica (7) 16, Grčija in Latvija po 13, Izrael 9, Luksemburg (6) 5, Moldavija 2;

3. skupina - Poljska : Severna Irska 1:1 (0:1), Slovaška : Češka 2:2 (0:0); vrstni red: Slovaška 16, Severna Irska 14, Poljska in Slovenija po 11, Češka 9, San Marino 0.

4. skupina – Azerbajdžan : Finska 1:2 (Mamedov; Heikkinen, Pasanen), Rusija : Liechtenstein 3:0 (Berezuckij, Pavljučenko 2); vrstni red: Nemčija (7) 19, Rusija 18, Finska 13, Wales 9, Azerbajdžan in Liechtenstein po 1;

5. skupina – Armenija : BiH 0:2 (Ibričić, Muslimović), Turčija : Estonija 4:2 (Sanli 2, Yildirim, Turan; Voskoboinikov, Vasiljev), Španija : Belgija 5:0 (Silva in Villa po 2, Pique); vrstni red: Španija (7) 21, BiH 15, Turčija 11, Belgija 7, Estonija 5, Armenija 1;

6. skupina – Ukrajina : Andora 5:0 (Jarmolenko, Milevskij 2, Ševčenkoy, Železnov), Hrvaška : Belorusija 1:0 (Rakitić); vrstni red: Anglija (7) 21, Hrvaška (8) 17, Ukrajina (7) 14, Belorusija 9, Kazahstan 3, Andora 0;

7. skupina – Avstrija : Ferski otoki 3:1 (Maierhofer, Janko 2; Olsen), Francija : Romunija 1:1 (Henry; Escude avt.); vrstni red: Srbija (7) 18, Francija 14, Avstrija 10, Litva 9, Romunija 8, Ferski otoki 1;

8. skupina – Bolgarija : Črna gora 4:1 (Kišišev, Telkiskij, Berabatov, Domovčiskij; Jovetić), Gruzija : Italija 0:2 (Kaladze 2 avt.), Ciper : Irska 1:2 (Elia; Doyle, Keane); vrstni red: Italija (7) 17, Irska (8) 16, Bolgarija (7) 11, Ciper 5, Črna gora 4, Gruzija 3;

9. skupina – Škotska : Makedonija 2:0 (Brown, McFadden), Islandija : Norveška 1:1 (Gudjohnsen; Riise); vrstni red: Nizozemska (7) 21, Škotska 10, Norveška in Makedonija po 7, Islandija (8) 5.