Anja Pärson kmalu v pokoj

Švedska smučarka Anja Pärson se namerava v prihodnji sezoni udeležiti še OI v Vancouvru, nato pa bo sklenila kariero. Odločitvi večkratne svetovne prvakinje so botrovale dolgotrajne težave s kolenom.

Objavljeno
20. april 2009 18.14
Š. Ro.
Š. Ro.

Stockholm – Ena najboljših alpskih smučark v zgodovini Anja Pärson je napovedala, da se bo po olimpijski sezoni 2010 upokojila. »To je moj dokončni cilj, naslednjo sezono bom smuči postavila v kot,« je zatrdila 27-letna Švedinja.

Smučarka iz Tärnabyja, od koder prihaja tudi najuspešnejši smučar vseh časov Ingemar Stenmark, naj bi tako v Vancouvru še zadnjič napadala olimpijsko kolajno. V svoji bogati zbirki sicer že hrani zlato iz Torina 2006, osvojila pa je tudi sedem kolajn na svetovnih prvenstvih in si v svetovnem pokalu dvakrat prilastila veliki kristalni globus. S 40 zmagami je četrta najboljša smučarka v zgodovini, poleg tega pa je tudi edina, ki je zlato odličje osvojila v vseh disciplinah.

Odločitvi Pärsonove, da sklene svojo športno kariero, je v veliki meri botrovala tudi dolgotrajna poškodba kolena. »Z bolečinami v kolenu sem se že zdavnaj sprijaznila. Vseeno pa se zavedam posledic, ki lahko sledijo. Lahko se zgodi, da kariero končam že jutri,« je dejala Pärsonova.