Aršavin: Dajte nam Slovenijo!

Nič presenetljivega: Slovenija je najbolj zaželen tekmec v dodatnih kvalifikacijah za SP 2010. Ukrajina je nevarna, v Kijevu utegne novembra snežiti, bojevita Irska pa je vselej neugoden tekmec.

Objavljeno
17. oktober 2009 11.26
Jernej Suhadolnik
Jernej Suhadolnik
Ljubljana - Nič presenetljivega: Slovenija je najbolj zaželen tekmec v dodatnih kvalifikacijah za SP 2010. »Ukrajina je nevarna, v Kijevu utegne novembra snežiti, bojevita Irska pa je vselej neugoden tekmec. Ja, želimo si BiH in predvsem Slovenijo,« je skoraj v en glas slišati iz taborov Francije, Portugalske, Rusije in Grčije pred žrebom dodatnih kvalifikacij (14. in 18. novembra), ki bo pojutrišnjem v Zürichu. Iz nekaterih držav prihajajo podcenjujoče izjave na račun Slovencev, kar bi lahko bila voda na mlin selektorja Matjaža Keka in njegovih adutov.

»Čeprav še ne poznamo tekmeca, ki nam ga bo namenil ponedeljkov žreb, je jasno, da se moramo izogniti Ukrajini. Za druge tri mi je vseeno!« je strnil pričakovanja nekoč najboljši sovjetski vratar, po rodu Gruzinec, Anzor Kavazašvili. Slovensko zasedbo je »analiziral« eden od najuglednejših ruskih dnevnikov Sovjetski sport. Kekovo moštvo menda igra po sistemu 4-3-3 (Dedič, Ljubijankič in Novakovič) - kar seveda ne drži -, prava laž pa je bila izjava izmišljenega slovenskega predstavnika za stike z javnostjo Ljubomira Braniča (!?), da Slovenija še nikoli ni bila tako blizu svetovnega prvenstva, kot je zdaj (!?). Aroganca in nepoznavanje brez primere ...

 

Prvi ruski zvezdnik Andrej Aršavin je bil včeraj konkretnejši: »Upam, da nam bo žreb namenil Slovenijo, rad pa bi se izognil Ukrajini in BiH.« Rusi vendarle ničesar niso prepustili naključju; selektor Guus Hiddink je v tekmi z Azerbajdžanom spočil sedem igralcev, ki v primeru rumenega kartona ne bi igrali prve tekme dodatnih kvalifikacij, remi v Bakuju pa je po njegovem pravočasen opomin njegovim zvezdnikom.

 

Portugalci se ne obremenjujejo z možnimi tekmeci. »Mislim, da žreb skrbi reprezentance iz drugega bobna, ne nas,« meni selektor Carlos Queiroz, dolgoletni pomočnik Alexa Fergusona v Manchestru. Trener Nelo Vingada, ki Queiroza pozna več let, pa je vendarle razkril: »Ukrajina je naslabši izbor, tamkajšnje novembrske razmere nam ne bi bile po godu. Tudi Irce bi raje izpustili. Slovenija in BiH imata dobre napadalce, v seštevku pa sta najslabši, zato bi bili najboljši izbor.« Še to: gleženj Cristiana Ronalda naj bi bil pripravljen za največje napore čez tri tedne, torej bi lahko igral tudi v Mariboru, če bi tako določil žreb.

 

Francoski selektor Raymond Domenech ne želi govoriti o svojih željah pri žrebu (»Danes so vsi tekmeci težki.«), zgovornejša je anketa na spletni strani Football365. Bralci so na vprašanje, kateri bi bil najugodnejši tekmec za Francijo, odgovorili (N = 9775): Slovenija 61 %, BiH 18 %, Irska 14 % in Ukrajina 7 %. Grčija velja za željo vseh udeležencev slabše rangiranih reprezentanc. In kaj menijo južni Balkanci? Izkušeni Nemec Otto Rehhagel, ki je z Grki senzacionalno pokoril Evropo v letu 2004, v svojem slogu ne želi govoriti o morebitnih boljših in slabših tekmecih.

 

Več v sobotni tiskani izdaji Dela