Autocommerceu odbojkarska lovorika

V finalnem obračunu za naslov prvaka srednjeevropske odbojkarske lige za moške so odbojkarji blejskega Autocommercea premagali dunajski Aon hotVolleys s 3:2.

Objavljeno
08. marec 2007 00.18
Jutri finalni obračun z Dunajčani
Radovljica - V finalnem obračunu za naslov prvaka srednjeevropske odbojkarske lige za moške sta se pomerila blejski Autocommerce in dunajski Aon hotVolleys. V napetem boju petih nizov so zmagali domačini, ki so v radovljiški športni dvorani slavili s 3:2 (-26, 18, -21, 19, 13).

V kolikor so blejski odbojkarji torkovo polfinalno tekmo proti madžarski ekipi vzeli nekoliko z rezervo in so si v uvodnem nizu dovolili ležernejšo igro, je bil pristop v finalu že od začetka povsem drugačen. Po začetni točki Dunajčanov, so gostitelji finalnega turnirja in najboljša ekipa po rednem delu tekmovanja dosegli štiri v nizu. Takoj je bilo opaziti, da sta obe moštvi veliko stavili na začetni močni udarec, tako da se igra niti ni uspela razživeti. V takšnih razmerah so se bolje znašli Blejci, ki so bili od avstrijskih odbojkarjev boljši predvsem pri sprejemu in so si do drugega tehničnega odmora priigrali vodstvo s 16:12. Po naslednji točki domačih (17:12) in najvišji prednosti do takrat, je gostujoči trener Argentinec Cuello takoj vzel še pol minute odmora.

Taktična poteza avstrijskega stratega je bil odločilni trenutek v uvodnem nizu, saj so dunajski odbojkarji v nadaljevanju igrali veliko bolje. Z odlično igro na mreži, kjer so njihovi visoki igralci povsem ustavili blejski napad in tekmeca ujeli že pri 19. točki. Novo prednost so si blejski odbojkarji priigrali šele po bloku Čebrona pri izidu 23:21. Ko so nekoliko pozneje imeli tudi dve zaključni žogi, je že vse kazalo, da so krizo prebrodili in da bodo brez težav povedli z 1:0 v nizih. Sodniška odločitev v korist Dunajčanov pri prvi zaključni točki pa jih je vnovič vrgla iz tira, kar so gostje izrabili in zbrali moči še za en preobrat, ki je zadostoval, da so se zmage v prvem nizu vendarle veselili dunajski odbojkarji.

Gledalci v nabito polni dvorani radovljiške športne dvorane so na svoj račun prišli v drugem nizu. Po začetnem vodstvu slovenskih odbojkarjev, ko so si priigrali tri točke naskoka je Avstrijcem sicer uspelo izenačiti in držati priključek do sredine niza, nakar je nekaj sodniških odločitev, ki so bile tokrat dosojene v prid domačega moštva, to pot iz tira vrgle Dunajčane. Vrzel v njihovi igri so Blejci s pridom izrabili in si priigrali dovolj veliko prednost za mirno končnico ter izenačenje.

Dobra igra domače ekipe se v tretjem nizu ni nadaljevala. Preveliko število napak, tako pri sprejemu kot v napadu, bloka pravzaprav niti ni bilo, so moštvu Aon hotVolleys omogočili vodstvo od začetka do konca tretjega niza. Še zadnja priložnost za preobrat so si domači izborili po dveh zaporednih točkah Urnauta, ko so se približali na vsega eno točko zaostanka (19:20), toda v končnici povsem popustili.

Četrti niz je domači trener Baltič začel brez Gasparinija, kateremu servis ni stekel, pa tudi v napadu ga je nasprotni blok prevečkrat ustavil. Na njegovem mestu je igral Flajs, ki se je izkazal z nekaj dobro zaključenimi napadi. Blejska vrsta je igrala veliko bolj umirjeno, kar je kmalu prineslo rezultat. Prvo vodstvo dveh točk so si priigrali po bloku Čebrona (6:4). Prednosti nato niso več izpustili, pravzaprav so jo povečali, največja, šest točk, pa je znašala prav ob koncu niza.

O zmagovalcu je tako odločal peti skrajšani niz, ki pa so ga bolje začeli gostje in povedli z 2:0, a že naslednji dve točki sta šli na stran Blejcev, ki so si prvo vodstvo izborili po bloku Šmuca in Čebrona pri izidu 5:4. Prednost dveh točk so si domači priigrali pri izidu 12:10 in jo nato niso več izpustili iz rok do konca srečanja, Urnaut, bržkone najboljši posameznik domače ekipe na finalnem turnirju, je izkoristil že prvo zaključno žogo za zmago, ki je najboljša popotnica za konec tedna, ko bodo slovenski prvaki v Modeni nastopili še na zaključnem turnirju evropskega pokala Top teams.

Hypo Tirol - Kometa Kaposvar 0:3

V tekmi za končno tretje mesto letošnjega tekmovanja srednjeevropske odbojkarske lige za moške so odbojkarji madžarske komete presenetljivo s 3:0 (24, 27, 23) premagali favorizirano moštvo Hypo Tirol iz Innsbrucka.