Avstrijci ekipni svetovni prvaki, Slovenci predzadnji

Avstrija je z zmago končala svetovno prvenstvo v alpskem smučanju v švedskem Åreju. Na ekipni tekmi so Avstrijci zbrali 18 točk, srebro so osvojili domačini Švedi s 33, bron pa Švicarji z 39.

Objavljeno
18. februar 2007 17.37
SP Aare ekipno
Åre - Avstrija je z zmago končala svetovno prvenstvo v alpskem smučanju v švedskem Åreju. Na ekipni tekmi, sestavljeni iz štirih superveleslalomskih in štirih slalomskih voženj, so Avstrijci zbrali 18 točk. Srebro so osvojili domačini Švedi s 33, bron pa Švicarji z 39.

Čeprav so pri mednarodni smučarski zvezi želeli s tekmo ekip popestriti dogajanje na svetovnih prvenstvih, pa je tekmovalni žar ugasnil že po sobotnem moškem slalomu. Ekipna tekma je bila za večino smučarjev bolj obveznost, za nekatere pa vendarle priložnost, da še za kakšno kolajno izboljšajo statistiko dosežkov na SP.

Avstrijci in Švedi vzeli zares

Povsem zares so jo zato vzeli predvsem Avstrijci in Švedi; prvi so imeli v ekipi poleg Renate Goetschl, Michaele Kirchgasser, Marlies Schild in Fritza Strobla tudi svežega svetovnega prvaka Maria Matta in z le eno medaljo ne povsem zadovoljnega Benjamina Raicha, Švedi pa najboljšega slalomista sezone Jensa Byggmarka, ki je dan prej ostal praznih rok.

Da rdeče-belo-rdeči mislijo zares, so pokazali že po superveleslalomskem delu, ko so od štirih serij zasedli tri prva in le eno drugo mesto ter dobili le pet kazenskih točk. V slalomih jim sicer ni šlo tako gladko, vseeno pa je bil že po sedmi seriji boj za naslov prvaka odločen. Z zmago v svoji seriji je Marlies Schild sebi in sotekmovalcem priborila nedosegljivo prednost in Mattu je v zadnji vožnji ostala le še ekshibicija.

Srebro državi prirediteljici

Zanimiv pa je bil boj za srebro, saj sta imeli zanj še po sedmih vožnjah povsem enake možnosti Švedska in Švica. Dobila ga je država prirediteljica, saj je Byggmark prišel do cilja, medtem ko njegov švicarski tekmec Marc Berthod ne in s tem svojo državo potisnil na tretjo stopničko.

"Malo nas je skrbelo za Maria. Hoteli smo si že prej zagotoviti zmago, da mu ne bi bilo treba voziti na polno. Nazadnje je včeraj le proslavljal," je skrb za reprezentančnega kolega pojasnil Fritz Strobl, slavljenec slaloma Matt, ki mu je v 24 urah pripadla še ena zlata, pa je dodal: "Če bi vedel, da se bo tako razpletlo, bi pa lahko fešto še malo podaljšal."

Slovenski smučarji pri repu

V konkurenci enajstih moštev so se v slogu celotnega prvenstva znašli slovenski smučarji. Le po prvi izmeni superveleslaloma, ko je vozil Aleš Gorza, je bila Slovenija še konkurenčna na tretjem mestu, nato pa je nihala med petim in sedmim. Preblisk je bil slalomski nastop Mitje Dragšiča (tretji) v njegovi izmeni, ko je bila Slovenija peta, toda slabi slalomski predstavi Tine Maze in Mitje Valenčiča sta Slovenijo potisnila na rep sodelujočih. Črnjanka je zaostala toliko, da je dobila največ možnih kazenskih točk, Valenčič pa je s padcem v slovensko zbirko prav tako prispeval "enajstico" in Slovenija je bila na koncu boljša le od razglašene ameriške ekipe brez zvezdnika Bodeja Millerja.