Avstrijska zmaga na Pokljuki

Zmagovalec zasledovalne tekme svetovnega pokala v biatlonu na 12,5 kilometra na Pokljuki je Avstrijec Christoph Sumann.

Objavljeno
20. januar 2007 18.02
Zmagovalec Christoph Sumann
Pokljuka - Avstrijec Christoph Sumann je zmagovalec zasledovalne tekme svetovnega pokala v biatlonu na 12,5 kilometra na Pokljuki. Z enim zgrešenim strelom in časom 34:25,9 je za 15,7 sekunde ugnal Nemca Alexandra Wolfa, ki je zgrešil dvakrat, tretji je bil Francoz Vincent Defrasne (+ 27,6; 2). Od dveh slovenskih predstavnikov je bil Klemen Bauer 35. (+ 3:52,9; 4), Gregor Brvar pa 44. (+ 4:36,4; 2).

Avstrijec Christoph Sumann si je na Pokljuki sam podaril darilo za 31. rojstni dan, ki ga je praznoval v petek, in slavil še drugo posamično zmago v karieri, prvo letos ter tudi drugo na Pokljuki, saj se je pred leti tukaj že veselil zmage z avstrijsko štafeto. Na tekmi je bil dolgo časa neopažen, saj je tekmo začel kot 17. z minuto zaostanka za vodilnim Nemcem Alexandrom Wolfom in ko je na prvem streljanju moral v kazenski krog, je bil nekako že odpisan. Avstrijec, ki sta ga spremljala tudi žena in hčerka, s katerima je po tekmi delil veselje ob zmagi, pa je bil iz kroga v krog hitrejši in lovil tekmece. Prav na koncu se mu je ponudila priložnost za zmago, saj je moral vodilni Nemec Wolf še drugič v kazenski krog, Avstrijec pa je edini med četverico zasledovalcev, ki so bili za Wolfom manj kot 20 sekund, zadel vseh pet tarč in zmagal. V zadnjem krogu je Avstrijec potrdil dobro tekaško formo in prednost pred zasledovalci še povečal.

"Zame je to prva zmaga po dolgem času, zato sem seveda vesel. Dobro sem se počutil na smučeh, čeprav je bila proga težka, a so imeli moji serviserji dobro roko pri izbiri smuči in maž. Nekoliko lažje je bilo na strelišču, saj vetra skoraj ni bilo. Na koncu sem dal vse od sebe, priznam tudi, da sem se kar malce ustrašil, ko sem videl, da sem prvi. Šel sem na vso moč in lepo se je izšlo. Zadnji krog je bil zelo težak. Sploh nisem gledal nazaj, kje so tekmeci. Le čim hitreje sem skušal priti v cilj," je bil po zmagi zadovoljen Avstrijec.

Dolgo časa je kazalo na zmago Aleksandra Wolfa, ki je po prvem streljanju moral preteči dodatnih 150 metrov, a ujel vodilna Šveda Björna Ferryja in Rusa Nikolaja Kruglova do naslednjega postanka na snežnem stadionu. Po naslednjem streljanju je bil Wolf skupaj le še s Kroglovom, po tretjem streljanju pa je moral še Rus v kazenski krog. Prav na koncu se je potrdila nepredvidljivost in dramatičnost biatlonske tekme, ko je moral Nemec v kazenski krog, na strelišču pa je bila četverica izenačenih tekmovalcev in o zmagovalcu je odločalo prav zadnje streljanje, kjer so vsi pokazali živce, izjema je bil le Sumann, ki se mu roka ni zatresla.

Slovenska tekmovalca sta bila kar daleč od točk, a sta lepo popravila uvrstitvi iz sprinta. Klemen Bauer, ki je tekmo začel kot 42., je nastop odlično začel in po prvem brezhibnem streljanju napredoval na 30. mesto, v drugo pa je bil na strelišču prehiter in pustil nepodrti dve tarči ter močno zaostal. V nadaljevanju je z borbenim nastopom spet počasi pridobival mesta, a je moral preteči še dodatnih 300 metrov, kar je na koncu zadostovalo za 35. mesto. " Lepa atmosfera, ki so jo napravili gledalci, mi je dala dodatno moč in res hvala za navijanje. S samo tekmo sem opravil relativno dobro in napravil malo napak. Že tretjič letos sem le nekaj mest zaostal za točkami, a je to zame vzpodbudno. Nek dokaz, da sem v stiku z najboljšimi. Še lani sem se težko uvrščal med najboljših 60, letos pa mi to uspe tudi s po dvema zgrešenima streloma," je sklepni nastop na Pokljuki ocenil Bauer.

Gregor Brvar je tekmo začel kot zadnji 60. in bil odličen predvsem na strelišču, saj je moral v kazenski krog le dvakrat. S solidnim tekom je na koncu zasedel 44. mesto, zanimiv pa je bil njegov prihod v cilj, saj se je za 42. mesto borila četverica tekmovalcev, ki so bili praktično poravnani in o končni uvrstitvi je odločil fotofiniš. "Z uvrstitvijo in nastopom sem zadovoljen. Stoje sem dvakrat zgrešil, a je bil tek precej boljši kot v četrtek. Rad bi se zahvalil tudi serviserjem, ki so imeli spet dobro roko za izbiro smuči in maže. Zaradi mehkega snega je bila tekma zelo težka. Rad pa bi se zahvalil tudi gledalcem, ki so nas prišli vzpodbujat v takšnem številu," je povedal Brvar, ki je dosegel drugo najboljšo uvrstitev v svetovnem pokalu.

V nedeljo bosta na Pokljuki še sklepni tekmi pred svetovnim prvenstvom v Italiji - tekmi s skupinskim startom za ženske (12.00) in moške (14.00). V ženski konkurenci bodo slovenske barve branile Teja Gregorin, Tadeja Brankovič in Dijana Grudiček, v moški pa Janez Marič.