Aleksu Humarju se je mudilo do četrte lovorike

Izkušeni Idrijčan Aleks Huamr tudi po peti dirki sezone za DP v Novi Gorici ostaja nepremagan.

Objavljeno
14. september 2014 22.18
Janez Porenta, šport
Janez Porenta, šport

Nova Gorica – Čeprav sta do konca sezone ostala še relija v Idriji in Poreču, je prekaljeni Idrijčan Aleks Humar že predčasno ubranil naslov državnega prvaka. Na 3. izvedbi relija Nova Gorica, ki je bil pretekli dve leti zgolj pozivna preizkušnja, si je moral namreč za takšen podvig pokoriti vso domačo konkurenco, kar mu ni povzročalo težav.

V tej sezoni Humar še ne pozna poraza in je na dobri poti, da izenači rekordni dosežek iz sezone 2010, ko se je do končne lovorike dokopal brez oddane zmage v šestih poskusih. Njegova bera zadnjih petih sezon, v katerih se je veselil štirih naslovov državnega prvaka (bržkone bi se tudi petega, če mu leta 2011 ne bi načrtov prekrižal padec pri kolesarjenju in poškodba, ki mu je »ukradla« domala vse leto), jemlje dih, saj je na 25-ih relijih, na katerih je nastopal, vknjižil kar 21 zmag – in to z docela različnimi dirkalniki: subarujem imprezo N14, škodo fabio S2000 in nazadnje renaultom cliom R3, s katerim po vsej logiki ne bi smel biti konkurenčen zmogljivejšim »konjičkom«, a jih kot po tekočem traku pušča za seboj.

»Bil je to eden od najtežjih relijev v sezoni, ki so ga zaznamovale vremenske razmere in nadvse drseča proga. Za prve hitrostne preizkušnje sem se uštel pri izbiri gum, zato sem bil večkrat povsem na robu steze. Ko smo na dirkalnik namestili primernejše gume, je bil preostanek dirke za naju dokaj rutinski. Vesel sem zmage in predvsem naslova državnega prvaka. Dosedanji del sezone sem pod streho spravil domala brez napak, bi si pa seveda želel v boju za lovoriko več neposredne konkurence. Lani sem se moral namreč za naslov boriti vse do zadnjega relija,« je strnil vtise 42-letni Idrijčan, ki je kot edini od kandidatov za vrh odpeljal vseh pet dosedanjih relijev v sezoni. Rok Turk in Jani Trček sta izpustila po eno, Asja Zupanc in Alan Pajk po dve, Darko Peljhan pa celo tri preizkušnje. Humar že vrsto let dokazuje, da bi se lahko enakovredno kosal tudi z močno mednarodno konkurenco, enkrat doslej se je meril tudi že na dirki najvišje ravni, reliju za SP po Nemčiji (2007), ovira za stalen stik z najboljšimi na stari celini pa je kajpak pomanjkanje financ.