Alonso še prilil olja na ogenj govoricam

Vse več je namigovanj, da naj bi 33-letnega Španca pri Ferrariju zamenjal Sebastian Vettel.

Objavljeno
03. oktober 2014 20.30
Miha Šimnovec, šport
Miha Šimnovec, šport

Suzuka – V formuli 1 se – kar zadeva razmerje moči na dirkališču – ni nič spremenilo. Mercedesova zvezdnika Lewis Hamilton in Nico Rosberg, ki prepričljivo vodita v točkovanju za SP, sta bila z naskokom najhitrejša tudi na uvodnih prostih treningih pred jutrišnjo veliko nagrado Japonske (8.00). Zato pa je bilo znova precej bolj razburljivo v zakulisju ...

V Suzuki so se namreč okrepile govorice, da bo Fernando Alonso zapustil Ferrari, o čemer se sicer namiguje že dalj časa. Tokrat je olje na ogenj prilil kar Asturijec sam, ki je z nekaterimi izjavami nakazal, da bi se utegnil ob koncu letošnje sezone dejansko preseliti drugam. Za nameček v krogih, ki so blizu »rdečim«, ugotavljajo, da se je odnos med Alonsom in odgovornimi pri Ferrariju v zadnjih tednih občutno ohladil.

Če gre verjeti italijanskemu časniku Gazzetta dello Sport, je tudi Sergio Marchionne, ki bo 13. t. m. uradno postal prvi mož Ferrarija, Alonsu že dal proste roke za prestop v drugo ekipo, čeprav ima še veljavno pogodbo z moštvom iz Maranella. Ko so novinarji s tem soočili 33-letnega Španca, je odvrnil, da so »interesi ekipe in navijačev Ferrarija, ki je večji od nas vseh skupaj, pred mojimi osebnimi željami.«

Po nadaljnjem drezanju predstavnikov »sedme sile«, ali si potemtakem predstavlja, da bi prihodnji dve sezoni branil druge moštvene barve, je po krajšem premisleku dejal, da je na to vprašanje zdaj težko odgovoriti. »Najverjetneje bom storil tisto, kar bo najboljše za Ferrari,« je Alonso nadaljeval »igro skrivalnic« z novinarji, pri čemer pa je med vrsticami kljub vsemu povedal zelo veliko. Z zadnjimi besedami bi lahko imel v mislih morebitni prihod štirikratnega svetovnega prvaka Sebastiana Vettla, ki naj bi ga zamenjal v ekipi iz Maranella.

Na vprašanje, ali ve za te govorice, je kot iz topa izstrelil: »Seveda, saj ne živim na Marsu!« Ob tem je razkril, da ima sam na mizi več ponudb. Ko ga je nato eden od navzočih naravnost vprašal, katero bo izbral, je bil kajpak še naprej skrivnosten. »Seveda imam – tako kot pravzaprav vsakdo – določeno idejo, kaj si želim početi. Vesel sem predvsem tega, da sem v položaju, ko si lahko izbiram moštvo v formuli 1 in na ta način sam odločam o svoji prihodnosti. Vsak tega ne more trditi zase,« je poudaril Alonso in v nadaljevanju navedel enega od glavnih razlogov, zakaj bi utegnil po petih sezonah, neuspešnih, kar zadeva osvojitev lovorike, resnično zapustiti Ferrari.

»Želim si spet zmagovati! Zdaj sem v najboljših dirkaških letih, pravzaprav na vrhuncu kariere. Počutim sem odlično, telesno sem izvrstno pripravljen in povrhu tudi izjemno samozavesten. Nadejam se, da bom lahko vse to tudi unovčil, osvojil še kakšen naslov svetovnega prvaka in se potem poslovil z več kot dvema lovorikama,« si je zaželel španski zvezdnik, ki z nekonkurenčnim ferrarijem F14 T letos še ni okusil slasti zmage.

Na dosedanjih štirinajstih preizkušnjah v tej sezoni se je tako le dvakrat povzpel na oder za najboljše, in sicer z drugim mestom na Hungaroringu in tretjim v Šanghaju. V skupnem seštevku za SP je ta čas na četrtem mestu, pri čemer za vodilnim Hamiltonom zaostaja že za 108 točk, kar je seveda precej manj od njegovih (velikih) pričakovanj. In kam bi se utegnil preseliti? Bolj kot prestop k Lotusu, s katerim so ga tudi povezovali, je verjetnejša njegova vrnitev k McLarnu, čigar dirkalnik bo prihodnje leto poganjal Hondin motor.