Alonso že zagrozil svojemu »sovražniku« Vettlu

Statistika je pred zadnjimi petimi letošnjimi dirkami na strani 25-letnega nemškega šampiona Sebastiana Vettla.

Objavljeno
09. oktober 2012 12.38
APTOPIX Japan F1 GP Auto Racing
Mi. Š., šport
Mi. Š., šport
Ljubljana – Iz mnogoboja za naslov letošnjega svetovnega prvaka v formuli 1 je v Suzuki, kakor vse kaže, nastal le še dvoboj. Fernando Alonso (Ferrari) je kljub ničli sicer ohranil vodstvo v skupni razvrstitvi, toda njegov naskok pred najhujšim tekmecem Sebastianom Vettlom (Red Bull) pred zadnjimi petimi dirkami v sezoni znaša pičle štiri točke.

Za mnoge sta zdaj Alonso in Vettel glavna in edina kandidata za osvojitev lovorike, kajti zaostanki preostalih pretendentov so že res precejšnji. Tretjeuvrščeni Kimi Räikkönen (Lotus) za vodilnim Alonsom, denimo, zaostaja za 37, četrtouvrščeni Lewis Hamilton (McLaren) za 42, petouvrščeni Mark Webber (Red Bull) za 60 in šestouvrščeni Jenson Button (McLaren) za 63 točk.

Glede na to, kako prepričljivo je dobil veliko nagrado Japonske, se zdi, da ima zdaj občutno boljše karte (beri: dirkalnik) v rokah Vettel. Njemu v prid govori tudi statistika, saj ima – če seveda odštejemo Austin, ki bo 18. novembra sploh prvič gostil najhitrejši »cirkus« – na preostalih stezah v Jeongamu (to nedeljo), New Delhiju (28. t. m.), Abu Dhabiju (4. 11.) in Sao Paulu (25. 11.) bistveno boljšo bilanco od Alonsa.

Medtem ko je 25-letni Nemec na teh dirkah od leta 2009 slavil že pet zmag, se lahko šest let starejši Španec v istem obdobju pohvali zgolj z eno, pa še to mu je predlani na veliki nagradi Južne Koreje s svojim odstopom »podaril« prav Vettel.

Da je vrag vzel šalo, je po prespani noči očitno spoznal tudi Alonso, ki je že odprl psihološko bitko z branilcem naslova svetovnega prvaka. »Kadar sovražnik pogleduje proti hribom, ga napadi z morja. In obratno: ko pričakuje napad z morja, ga preseneti s hribov,« je 31-letni Španec včeraj (ne)dvoumno zapisal na družbenem omrežju twitter.

Vettel se na njegov zapis (še) ni odzval, je pa večkrat ponovil, da ima pred očmi zgolj tretji zaporedni naslov svetovnega prvaka, za katerega bodo pri Red Bullu storili vse, kar je v njihovi moči. »Izkoristiti moramo lepo priložnost, ki se nam ponuja. Nič nas ne sme odvrniti od tega,« je poudaril Vettel in pripomnil, da kljub vsemu ne smejo preveč razmišljati o prvenstvu, temveč se morajo popolnoma osredotočiti in čim bolje pripraviti za vsako dirko posebej.

Tako kot jim je to minuli konec tedna odlično uspelo v Suzuki, kjer je »rdeči bik« RB8 spet spominjal na lanski sijajni dirkalnik, s katerim je zvezdnik iz Heppenheima kot za stavo nizal zmage in si že štiri preizkušnje pred koncem zagotovil lovoriko.

Red Bullov vodja Christian Horner pričakuje, da se bodo morali letos za končno zmagoslavje prejkone boriti vse do zadnjega – do finala v Sao Paulu. »Na zadnjih petih dirkah bomo priče pravim srhljivkam, mi pa si zaradi močnih tekmecev, ki jih imamo, preprosto ne moremo privoščiti, da bi se naslonili nazaj. V letošnji sezoni smo se lahko vsi skupaj že večkrat prepričali, kako hitro se v formuli 1 spreminja razmerje moči. Že na naslednji postaji je lahko slika povsem drugačna,« je opozoril Horner.

Kakor koli že; Vettel se je pred odhodom v Jeongam ustavil še v Tokiu, kjer si bo privoščil dvodnevni oddih in si skušal čim bolj napolniti baterije. Zato je že pred časom odpovedal vse obveznosti v tem terminu. Zdaj pač noče več ničesar prepustiti naključju ...