Ob Bianchiju tudi Schumacherjev zdravnik

Francoski dirkač Jules Bianchi s hudimi poškodbami glave ostaja v kritičnem stanju, ob njem je tudi že družina.

Objavljeno
07. oktober 2014 23.14
MOTOR RACING-PRIX/BIANCHI
Š. Ro., Delo.si
Š. Ro., Delo.si

Jokaiči - Po hudi nesreči na nedeljski dirki formule 1 je zdravstveno stranje francoskega dirkača Julesa Bianchija še vedno »kritično, a stabilno«, so sporočili iz bolnišnice v Jokaičiju.

Vodstvo bolnišnice je v izjavi za javnost navedlo, da »Jules ostaja na intenzivni negi bolnišnice, kjer se zdravi zaradi hudih poškodb glave«. Dodali so, da se zdravi zaradi »difuznih aksonskih poškodb (DAI)«, po katerih pa menda povsem ozdravijo le redki bolniki. »Bolnišnično osebje se trudi, da mu zagotovi najboljšo možno oskrbo, zdravnikom smo hvaležni za vse, kar so storili za Julesa po nesreči,« so dodali pri ekupi Marussia.

Potem ko je Bianchi z veliko hitrostjo trčil v vozilo, ki je s steze odstranjevalo posledice predhodnega trka Adriana Sutila, so ga nezavestnega prepeljali v bolnišnico in mu nemudoma operirali možgane, zdravniki pa so ob tem dejali, da je bilo stanje zelo resno.

Ob 25-letnem dirkaču sta zdaj na Japonskem že starša Philippe in Christine, z njima je pripotoval tudi sloviti francoski kirurg Gerard Saillant, ki je decembra po hudi smučarski nesreči poskrbel tudi za legendarnega nemškega dirkača Michaela Schumacherja. Na pobudo Ferrarija je na pomoč prišel tudi nevrokirug z univerze v Rimu Alessandro Frati. »Japonski zdravniki jim bodo podrobneje predstavili stanje mladega dirkača, nato pa jim bodo skušali svetovati, prav tako družini. Bolnišnica bo še naprej pozorno spremljala Julesovo stanje, o spremembah pa bo javnost pravočasno obveščena,« so zapisali v izjavi.

Dirka v Suzuki se je po hudi nesreči končala predčasno z grenkim zmagoslavjem Lewisa Hamiltona. So si pa prireditelji prislužili številne kritike, ker so pri izvedbi vztrajali kljub napovedanim močnim padavinam in bližajočemu se tajfunu. Sporno je tudi, da je bilo vozilo, ki je odstranjevalo posledice nesreče, sploh na stezi. »Da je bil žerjav na stezi brez varnostnega avtomobila, je popolnoma nesprejemljivo. Kdo je dovolil to napako, ne vem. Morda je bil direktor dirke, ali pa varnostnik ob ogradi. Nekdo je moral sprejeti odločitev, da je treba odstraniti Sutilov dirkalnik,« je bil kritičen nekdanji svetovni prvak Alain Prost.