Boleč spomin na lanske kure brez glave

Formula 1: lahko kdo na VN Monaka pokvari račune Mercedesu in Ferrariju?

Objavljeno
25. maj 2017 02.17
Peter Zalokar
Peter Zalokar
Monte Carlo – Sebastian Vettel in Lewis Hamilton vstopata v najprestižnejšo dirko formule 1 skoraj z ramo ob rami. Anglež se zaveda, da mu nedeljska zmaga jamči prevzem vodstva v svetovnem prvenstvu, Nemec bo želel prekiniti 16-letno sušo Ferrarija na veliki nagradi Monaka.

Razmere na najpočasnejši dirki bodo v prid prevladujočima Mercedesu (161 točk) in Ferrariju (153). Prehitevanje na ozki in zaviti cesti je skoraj nemogoče, zato je štartni položaj osnova uspeha. Dirka v kneževini se dobiva ali izgublja v boksih, česar se še kako dobro zaveda Daniel Ricciardo, ki v šali pravi, da sploh ne bo šel na postanek in bo raje dirkal na polno od štarta do cilja. Tega kajpak ne more in ne sme storiti, ampak izjava za Reuters izpričuje njegovo lansko razočaranje, ko se mu je zaradi »pole positiona« (prvega in doslej edinega) nasmihala zmaga, a splavala po vodi zaradi napake v moštvu Red Bulla, ki ni imelo pripravljenih pravih gum zanj. »Ko se spomnim, me kar zaboli. Šel sem v bokse in tam so okrog mene skakali kot kure brez glave,« je bil slikovit Avstralec, ki se je po ponesrečenem postanku moral sprijazniti z drugim mestom.

Zmagal je Hamilton, ki si obeta ponovitev uspeha. Ker za Vettlom zaostaja za šest točk (98:104), bi ponovitev razpleta iz Barcelone, kjer je bil Nemec drugi, že pomenila zasuk na vrhu. Hamilton in Vettel, ki sta dobila po dve dirki (eno Valtteri Bottas) bosta velika favorita v mondenem letovišču, kjer se večina dirkačev počuti doma, toda Ricciardo je po tretjem mestu v Barceloni poln samozavesti, četudi Renaultov motor v Red Bullovem dirkalniku ne proizvaja dovolj moči: »Komaj čakam, da se zakadim po teh ulicah, super je!«

Po tradiciji bodo dirkači prosta treninga opravili že danes, jutri je prost dan. Na Azurni obali za vikend napovedujejo lepo vreme in Vettel si želi postati prvi voznik Ferrarija, ki bi zmagal v Monte Carlu po Michaelu Schumacherju davnega leta 2001! Schumi ima tako kot Graham Hill pet zmag, še eno več Ayrton Senna, prva je letos stara okroglih 30 let (z Lotusom).

Pokojni Brazilec je bil otroški vzornik Hamiltonu, ki bi lahko s 65. najboljšim štartnim položajem izenačil njegov dosežek (Schumacher je rekorder pri 68). Mercedes že štiri leta ne pozna poraza v Monaku, pred Hamiltonovo zmago je bil trikrat zapored najboljši upokojeni prvak Nico Rosberg.

Enkrat se je v zgodovino zapisal tudi Jenson Button, leta 2009, ko je tudi postal prvak. Za eno dirko bo v nekonkurenčnem McLarnu zamenjal Fernanda Alonsa, ki ga konec tedna čaka nastop na dirki Indy 500. Če bi legendarnemu moštvu privozil prvo točko, bi bil to velik uspeh. »Zdi se mi, kot da sanjam. Veseli me, da se vračam na najbolj nori, nepredvidljivi in vznemirljivi dirki sploh. Počutim se pripravljenega, čeprav se še nisem osebno spoznal z dirkalnikom MCL32, zgolj na simulatorju. No, progo pač poznam dobro,« je dejal Button, ki se je pred dvema tednoma udeležil triatlona v Kaliforniji in mu res ni treba biti v skrbeh, ali bo telo zdržalo vse napore.

Na točke kajpak znova računajo pri zelo konkurenčnem Force India, Sergio Perez in Esteban Ocon sta se jih veselila na vseh petih dirkah sezone, Perez ni ostal praznih rok niti enkrat v zadnjih 15. »Monako je najbolj pomembna dirka, od otroštva sanjam o zmagi na njej. Moje tretje mesto iz lanskega leta potrjuje, da je tukaj mogoče prav vse. Casino, bazen, tunel ... To je res moje najbolj priljubljeno prizorišče, ker zahteva največ od voznika. Tu ni prostora za napake, tvegati pa moraš za vsako dodatno stotinko. Skoraj dve uri čiste koncentracije,« je bil nazoren 27-letni Mehičan, nazadnje četrti.