Boljše druga violina kot peta

Formula 1: Mercedesov Nemec Nico Rosberg razred zase tudi na VN Abu Dabija.

Objavljeno
29. november 2015 22.35
Miha Šimnovec
Miha Šimnovec

Yas Marina – Odkar si je Lewis Hamilton zagotovil drugi zaporedni in skupno tretji naslov svetovnega prvaka v formuli 1, ni več tako prepričljiv. Še več; odtlej mu je prevlado na dirkališčih prevzel moštveni tekmec Nico Rosberg, ki je v svojo korist odločil tudi sklepno preizkušnjo letošnje sezone v Abu Dabiju in tako slavil še tretjo zmago zapovrstjo.

Nemški zvezdnik je bil z mercedesom W06 tudi minuli konec tedna razred zase. Potem ko se je v soboto že šestič zapored veselil najboljšega štartnega položaja (Hamiltona je prehitel kar za 0,377 sekunde), je na dirki – če odštejemo trenutke po opravljenih postankih v boksih – znova vodil od štarta do cilja. Tako je slavil šesto letošnjo in skupno 14. zmago v kraljevskem avtomobilističnem razredu, s katero se je na 18. mestu večne lestvice izenačil s šampioni, kot so Avstralec Jack Brabham, Britanec Graham Hill in Brazilec Emerson Fittipaldi.

Ko ga je nekdanji dirkač David Coulthard, ki je po včerajšnji slovesni razglasitvi intervjuval najboljše tri na veliki nagradi Abu Dabija, vprašal, kaj se je zgodilo z njim po drugem mestu v Austinu, je Rosberg odvrnil, da je na tamkajšnji preizkušnji doživel največje razočaranje v letošnjem prvenstvu. »Imel sem kar nekaj vzponov in padcev, austinski pa je bil seveda najhujši. Toda iz njega sem prišel močnejši. Zaradi mene bi se lahko sezona nadaljevala, ne potrebujem počitnic,« je pojasnil 30-letni Nemec in priznal, da se je (bilo) težko boriti s Hamiltonom, zato je zmagovita penina toliko slajša, ko ga premaga.

Ker ga je ugnal že tretjič zapovrstjo, se bo s toliko lepšim občutkom odpravil na zimski premor. »Verjamem, da bodo v ekipi znova izdelali fantastičen dirkalnik in poskrbeli, da se nam tekmeci s Ferrarijem na čelu ne bodo preveč približali,« se prvenstva 2016, ki se bo 20. marca začelo v Melbournu, že veseli Rosberg.

Hamilton se je vnovič težko sprijaznil s »porazom« oziroma drugim mestom. »Menim, da zadnja menjava gum ni bila potrebna, saj so bile tiste, s katerimi sem vozil dotlej, povsem v redu. Prepričan sem, da bi z njimi pripeljal do cilja,« je želel novi-stari svetovni prvak znova izpustiti zadnji postanek v boksih, da bi se tako le prebil mimo Rosberga.

Vendar pa so ga vodilni možje pri Mercedesu, ki niso skrivali navdušenja po rekordni 12. dvojni zmagi v sezoni, hitro utišali, češ da je bil Nico znova tako hiter, da Lewisu niti spremenjena strategija ne bi kaj prida pomagala.

Kimi Räikkönen je po tretji letošnji uvrstitvi na zmagovalni oder izjavil, da sta bila fanta ob njem (Rosberg in Hamilton) enostavno prehitra, sezone pa tudi zaradi smole in lastnih napak ni ocenil za idealno. Zato pa je bil z njo precej bolj zadovoljen njegov Ferrarijev ekipni kolega Sebastian Vettel, ki se je včeraj s 16. položaja prebil do četrtega mesta. »Boljše je igrati drugo violino kot peto ali šesto. A želimo si na vrh,« je poudaril 28-letni Nemec.