Brez Gajserja Slovenci do 20. mesta

Zmagovalci pokala narodov v motokrosu so Francozi pred Belgijci in Američani, oslabljeni Slovenci končali na 20. mestu.

Objavljeno
28. september 2014 21.12
J. P., Delo.si
J. P., Delo.si

Kegums - Francozi so pričakovani zmagovalci tradicionalnega pokala narodov v motokrosu, potem ko so na peščeni stezi v latvijskem Kegumsu ugnali tudi branilce naslova Belgijce in Američane, ki so za las ujeli zmagovalni oder. Že ves konec tedna je bilo jasno, da bo Francoze težko ugnati, njihov prvi mož Gautier Paulin je bil dobro razpoložen in vesel zahtevne in uničene proge, podobne bojnemu polju, polnemu lukenj in grbin. Slovenci so brez Tima Gajserja, ki je moral dirko izpustiti zavoljo dveh počenih vretenc, končali na 20. mestu.

V uvodnem delu je šlo našima predstavnikoma bolje, kot je naposled pokazal rezultat. Klemen Gerčar je obakrat solidno štartal in se deset minut držal na robu prve petnajsterice, nato pa ga je izdala slabša pripravljenost zaradi večtedenske odsotnosti treninga z motorjem. »Vedel sem, da bo težko vzdržati peklenski ritem. Vidim, da imam še hitrost, po polovici vsake vožnje pa sem moral spustiti ritem, saj enostavno nisem v želeni formi. Škoda za Tima, upam, da se čim prej pozdravi, z njim bi seveda končali dosti višje kot na 20. mestu,« je pod opravljeno potegnil črto Gerčar.

Z nekaj več treninga v pesku bi šlo lažje tudi Jerneju Irtu, ki je bil sicer obakrat iz kroga v krog hitrejši. »Glede na to, da celo leto nisem vozil v pesku, moram biti kar zadovoljen, sploh pa, ker sem dirko odpeljal z motociklom za trening, ki kajpak ni tako dobro pripravljen kot tisti za dirko, ki je po jutranjem ogrevanju preprosto izdihnil. Mehanik in vodja ekipe sta na hitro zamenjala prednje vzmetenje in to je bilo to. Verjetno bi z boljšim motorjem lahko segel še nekoliko višje, a bi lahko tudi odstopil zaradi okvare na prvi preizkušnji,« pa je vtise strnil Irt.