Cairoli napovedal napad na Gajserjevo rdečo ploščico

Slovenci s štirimi dirkači v eliti prvič letos v polni zasedbi. Tim po premoru v domačem okolju z dodatnim elanom v Latvijo.

Objavljeno
06. maj 2017 02.02
Državno - pokalno prvenstvo v motokrosu, razred MX Open. Tim Gajser je potrdil svojo veliko premoč in suvereno zmagal. Prilipe pri Brežicah, Slovenija 9.april 2017. [motokros,državna prvenstva,Gajser Tim,športniki,motoristi,šport]
Mojca Finc
Mojca Finc
Kegums – Po premoru, ki ga je vodilni motokrosist v razvrstitvi svetovnega prvenstva v razredu MXGP Tim Gajser izkoristil za druženje z najbližjimi, trening in tekmo za državno prvenstvo, se najboljši dirkači vračajo v pogon. Jutri se bodo drugič zapored v tej sezoni merili na pesku. V Latviji bodo prvič letos nastopili vsi štirje slovenski tekmovalci v eliti.

Gajser ima z dirkališčem v Kegumsu, 50 km jugovzhodno od Rige, zelo raznovrstne izkušnje – od tistih z najslabšim razpletom do najlepših vtisov. Leta 2014 se je na tem latvijskem prizorišču moral predčasno odreči dirki za pokal narodov zaradi hudega padca na prostem treningu. Diagnoza je namreč pokazala, da ima bencinski as, potem ko si je s sotekmovalcema Klemnom Gerčarjem in Jernejem Irtom zagotovil napredovanje v finale A, dve počeni vretenci. Po treningu, ki ga je poškodovan odpeljal do konca in iztržil 3. mesto, je sledila oskrba v bolnišnici.

Leto pozneje je na isti progi prekinil niz treh zaporednih zmag v razredu MX2 in si poškodoval gleženj. Zasuk mu je uspel lani, ko je iz nemogočega položaja vstal kot feniks iz pepela in uprizoril najboljšo predstavo sezone. Po zmagi v prvi vožnji je v drugi namreč padel – izgubil je pol minute –, se pobral in s 23. mesta napredoval na četrto, kar je zadostovalo za najvišjo stopničko na dirki. To je bila zadnja tekma, na kateri je v razvrstitvi SP vodil francoski as Romain Febvre. Gajser je nekdanjega svetovnega prvaka izrinil z vrha že ob naslednji priložnosti v Nemčiji in držal položaj do konca sezone, ki jo je kot novinec v razredu kronal s prestižno lovoriko.

»Tim je v preteklosti v Kegumsu pokazal nekaj izjemnih voženj, progo dobro pozna in tu rad tekmuje. Kako se bo razpletala dirka, bo odvisno od štarta. Teren je peščen, pod peskom pa je trda podlaga, podobno kot v Valkenswaardu,« je napovedal šef ekipe HRC Roger Harvey, ki se nadeja najboljšega iztržka. Njegov varovanec si je na šestih preizkušnjah v tej sezoni štirikrat pridirkal stopničke.

Gajser je po dirki na Nizozemskem izkoristil čas v domačem okolju. »Zelo mi ustreza, da se lahko med tekmami odpravim domov in se 'resetiram'. Trening na domači progi in vračanje v rutino mi pomagata pri pripravi za nove dirke,« razmišlja 20-letni svetovni prvak v MX2 in MXGP. V razvrstitvi SP mu za ovratnik diha najizkušenejši v karavani Antonio Cairoli. Osemkratni svetovni prvak za Gajserjem zaostaja 14 točk. Letos sta Italijan in Slovenec edina dirkača, ki se ponašata s po dvema zmagama v prvenstvu.

Prekaljeni maček s Sicilije, ki je letos izjemno pripravljen, se je v baltsko okolje odpravil po piljenju forme na mivki. Cairoli ima ogromno izkušenj na tovrstnem terenu, ki pa jih ni unovčil na dirki v Valkenswaardu, saj je ostal brez stopničk. »Bilo je težje, kot sem pričakoval,« pravi 31-letnik. Težave so se po slabem štartu v prvi vožnji stopnjevale s peskom, ki mu je priletel v obraz v nadaljevanju dirke, ušel je tudi v zaščitna očala in posledično v oči. »Izgubljal sem vidljivost, zadovoljiti se je bilo treba z 9. mestom, kar je bilo daleč od zastavljenega,« razkriva. Jezo, ki se je nabirala v njem, je izkoristil v drugi vožnji, v kateri je vodil od štarta do cilja. »Škoda je, da smo zgrešili stopničke za pičlo točko. Vendar pa smo osvojili dragoceni sveženj, s katerim se približujemo rdeči ploščici vodilnega v SP,« Cairoli opozarja, da ima letos v mislih jasno začrtan cilj.

Poleg Gajserja, ki obvladuje svoj položaj, bodo jutri tekmovali še trije slovenski vozniki. Prvič letos bo reprezentanca v polni postavi. Ob Gerčarju in Petru Irtu bo nastopil tudi Jernej Irt. Prva dva bosta napadala premierne točke v sezoni, povratnik po poškodbi Jernej Irt pa bi rad predvsem preizkusil, kakšna je njegova pripravljenost v primerjavi s tekmeci. Kaže, da bo dirka v Latviji zadnja za Petra Irta v navezi s slovensko-italijansko ekipo APJ.