Casey Stoner jeziček na tehtnici že od Motegija

Casey Stoner se je odločil, po operaciji se bo vrnil prihodnji konec tedna v Motegiju.

Objavljeno
04. oktober 2012 22.06
*ap* Indianapolis GP Motorcycle Racing
Tanja Volarič, šport
Tanja Volarič, šport
Pri Hondi, ki ima v igri za lovoriko še Daniela Pedrosa, je s tem posijal nov žarek upanja. Kaj se je v vmesnem času dogajalo s Stonerjem, nihče ne ve zagotovo. Njegova bolj ali manj edina komunikacija s svetom je potekala preko objavljenih zapisov na njegovem osebnem blogu, o njegovem stanju kaj prida niso govorili niti pri Hondi. Še pred tednom je v sterilnem tonu zapisal, da v njegovem procesu vračanja ni čisto nič novega, zdaj je - kot bi se silno zabaval, vedoč, kako pomembna je njegova vrnitev, sploh za Hondo - potrdil, da ga bo moč videti že v Motegiju čez en teden. Oziroma še manj, glede na to, da se bodo dirkači na prizorišče pomaknili že prej in čez en teden že preizkusili motocikle na prostem treningu.

»Pri nas v Avstraliji je vse mirno. Počivam, delam vaje in sledim navodilom zdravnikov pri okrevanju. Dobra vest je, da čutim, da lahko dirkam v Motegiju, ekipi se bom pridružil naslednji teden. Komaj čakam, da se vrnem na dirkališče,« je avstralski as, ki je že kmalu po začetku sezone v šokantnem slogu obelodanil, da se bo to jesen dirkalno upokojil, zapisal na svojem blogu. Njegova vrnitev zdaj kajpak odpira nešteto vprašanj, predvsem pa, v kakšni formi je po operaciji trenutno še vedno aktualni svetovni prvak. Če je namreč ohranil svoj vrhunski ritem, kot je bil to v preteklosti že sposoben narediti, lahko še povsem premeša karte v SP, kjer Jorgeja Lorenza in Daniela Pedroso štiri dirke pred koncem loči 33 točk.

Odkar je leta 2006 debitiral v najmočnejšem razredu SP, še nikoli ni izpustil več kot tri dirke. Letos je zaradi operacije preskočil VN Češke, VN San Marina in VN Aragonije, a še vedno drži tretje mesto v skupnem seštevku. Takšen niz »počitka« je imel nazadnje leta 2009, ko je s scene mrknil zaradi tedaj za javnost neznane bolezni, za katero se je pozneje izkazalo, da je šlo zgolj za hudo slabokrvnost in izčrpanost. Po treh dirkah premora in predvsem počitka se je vrnil popolnoma osvežen, bil najprej drugi na dirki za VN Portugalske, za tem pa prav v finišu sezone nanizal še dve zmagi. Šef moštva Livio Suppo je ta teden še previden v napovedih, saj ga še ni videl na motorju, a pri Hondi je zdaj vsekakor posijal žarek upanja, da bi Pedrosa s Stonerjevo (hoteno ali nehoteno) pomočjo le prišel do prve lovorike.

V povprečju se zadnja leta svetovno prvenstvo sicer odloča tri do štiri dirke pred koncem, a obstajajo tudi izjeme in mednje bo, kot kaže, zapisano tudi letošnje leto. Najbolj dramatičen razplet se je zagotovo zgodil leta 2006, ko je presenetljivi prvak postal Američan Nicky Hayden, trenutno deveti v skupnem seštevku, ki se po tistem šampionskem letu nikoli več ni približal podobnemu podvigu. Tedaj se je po tesnem razpletanju lovorika delila prav na finalu v Valencii, Hayden pa jo je s pičlimi petimi točkami naskoka osvojil pred Valentinom Rossijem, in to potem ko je slednji na zadnji dirki naredil gromozansko napako.

Tesno je bilo tudi leta 2009, ko se je Rossi zadnjič povzpel na vrh skupnega seštevka in dirko pred koncem za seboj dokončno pustil naslednjega svetovnega prvaka, tudi letos vodilnega v svetovnem prvenstvu, Jorgeja Lorenza. Sicer pa je Casey Stoner lani lovoriko potrdil že z zmago v Avstraliji tri dirke pred koncem, Lorenzo predlani v Maleziji štiri dirke pred koncem, Rossi leta 2008 z zmago na 15. od 18 dirk, Stoner leta 2007 tri dirke pred koncem, Rossi pa leta 2005 štiri pred koncem.