Casey Stoner ne dirka več, a ostaja nočna mora

Motogp: četudi se je Avstralec Casey Stoner lani dirkaško upokojil, se ga Jorge Lorenzo ne more znebiti.

Objavljeno
31. avgust 2013 10.40
MOTORCYCLING/
T. V., šport
T. V., šport

Silverstone – Ko je Jorge Lorenzo lani izvedel, da se je zaradi upokojitve znebil najhujšega tekmeca za lovoriko Caseyja Stonerja, se je zdelo, da se mu je odprla avtocesta do ubranitve naslova svetovnega motociklističnega prvaka. O nočni mori po imenu Marc Marquez se mu tedaj še ni sanjalo.

Zdi se, da si je španski mladec na zmagovitem valu, ki ga nosi v zadnjih tednih, morda že privozil celo odločilno prednost – ne toliko pred prvim zasledovalcem Danielom Pedrosom (26 točk) kot Jorgejem Lorenzom (44), ki je v vseh pogledih bolj popoln dirkač kot Pedrosa. Lorenzo namreč zadnje čase stalno izgublja dvoboj s Hondama. Statistika je zgovorna: na vrh se ni vzpel že dva meseca in pol, Pedrosa še enega več, svetovno prvenstvo pa bo z jutrišnjo VN Britanije natanko na dveh tretjinah sezone. To je zanj dober znak za preplah, da nima več kaj čakati. V Silverstonu je pričakovati njegov popoln napad, včeraj je bil tako na prostem treningu že najhitrejši, potem ko je Marquezu še prepustil jutranje ogrevanje.

»Poskusil bom vse, da zmagam na naslednjih dirkah, saj moram nadoknaditi izgubo točk iz Assna in Sachsenringa, vendar zaenkrat to ni bilo mogoče. V Silverstonu pričakujem nekaj več kot zadnje tedne, res pa je, da je letos SP tudi zaradi nenehnih sprememb vremena na dirkah precej bolj razburljivo. Misel na prvenstvo resda odrivam od sebe, saj moram ohraniti zbranost. Nobene potrebe ni, da bi spreminjal svojo motivacijo,« pravi Lorenzo. Lani se mu ni niti sanjalo o tem, da slovo Caseyja Stonerja še zdaleč ne pomeni tudi njegovega odhoda iz svetovnega prvenstva, še manj, da bo prav Avstralec morda ključni mož v ozadju njegovega sestopa z vrha. Njegov prispevek v Hondini ekipi, ki se ji je pridružil kot testni dirkač, pozdravljajo in hvalijo vsi, rezultati japonskega proizvajalca pa govorijo sami zase, saj sta Marquez in Pedrosa pobrala sedem zmag na enajstih prizoriščih.

Stoner se samo zabava

Vseeno pa kar ne potihnejo govorice, da bo Honda še to sezono svojega nekdanjega zvezdnika Caseyja Stonerja vsaj za pokušino poslala nazaj v svetovno prvenstvo. Pritisk je močan zlasti v luči odštevanja do oktobrske VN Avstralije, njegovega domačega prizorišča, kjer bi lahko nastopil kot povabljen dirkač in poskusil dobiti dirko še sedmo leto zapovrstjo. A očitno je, da jih pri Hondi že živcira stalno zanikanje, saj je športni direktor moštva Livio Suppo spet zavrnil vsakršno možnost Avstralčeve športne vrnitve. »Odkar se je upokojil, smo se pogovarjali o njegovi želji, da bi še naprej vozil motor in vem, da so zato vsi mislili, da bo spet dirkal, a ni tako. Na testiranjih se zabava, a to ne pomeni, da razmišlja o posebnem povabilu. To ni njegov cilj,« je odločen Suppo.

Honda je pač ob možnosti, da ga vrne v bokse, četudi na drugačen način in v drugi vlogi, hitro opravila matematično kalkulacijo in prišla do zaključka, da bi bilo to zanjo finančno najbolj sprejemljivo, rezultatsko pa imelo največji učinek za celotno moštvo. Za zdaj vse govori v prid njeni odločitvi, a kot priznava Šuhei Nakamota, izvršni podpredsednik pri Hondi, jih je to vseeno precej stalo. »Da je postal naš testni dirkač, seveda pomeni, da ga moramo plačati veliko več kot bi običajnega motociklista, ki bi za nas preizkušal motorje. Še vedno pa je veliko cenejši, kot bi bilo to normalno za dvakratnega svetovnega prvaka. Vedeti je treba, da smo v preteklosti moštvo zalagali z velikimi količinami novega materiala, ki pa ga je Daniel Pedrosa po vrsti odklanjal. To je bilo morje stran vrženega denarja,« je razkril Nakamota.